May 16, 2017

SELAMAT HARI GURU 2017

Tahun ni dah 12 tahun saya meninggalkan zaman sekolah, bersempena hari guru 2017 ni jugak seperti tahun-tahun sebelumnya saya tak pernah lupa ucapkan terima kasih untuk cikgu-cikgu yang telah banyak membantu saya untuk meraih kejayaan dalam pelajaran, membantu membentuk peribadi dan sahsiah seorang pelajar yang sangat menghormati semua cikgu samaada yang pernah mengajar ataupun tidak. 


Kalau nak di senaraikan nama-nama guru memang ramai, dari Tadika Kemas Kastam Kuah, SK Langkawi, SMK Mahsuri, SMK Telok Datok dan Fakulti pengajian perniagaan UiTM. Namun saya dedikasikan ucapan saya khas untuk cikgu Rafiah, Cikgu Faizah Deris, Cikgu Siti Asmah Osman dan semua cikgu-cikgu yang mengajar saya semasa di tingkatan 6, SMK Telok Datok; Cikgu Ja'ronah, Cikgu Azlina, Cikgu Junaidah dan lain-lain (minta maaf jika tak berkesempatan nak sebut setiap nama guru dalam entry saya ni), sebab kalian memberikan impak pengaruh yang sangat besar kepada saya semasa saya bergelar seorang anak murid satu masa dulu. 


Cikgu Rafiah walaupun mengajar saya subjek sejarah sampai tingkatan 5 saja, tapi saya masih ingat, cikgu lah tempat saya membuat rujukan masa saya ambil extra paper tingkatan 6 walaupun ada guru lain yang mengajar subjek sejarah tingkatan 6 tapi saya lebih selesa membuat rujukan dengan cikgu, dan akhirnya dapat keputusan yang sangat cemerlang bagi subjek sejarah STPM. Terima kasih atas kesanggupan dan kesabaran cikgu mendidik saya. Saya sangat beruntung dapat menuntut ilmu dari guru seperti cikgu. 


Buat Cikgu Faizah, terima kasih juga atas kepercayaan cikgu kepada saya walaupun pada awalnya saya rasa subjek pengajian perniagaan tu sangat sukar, tapi disebabkan ketegasan dan dedikasi cikgu, buat saya dan kawan-kawan yang lain lebih fokus dalam kelas. Sebenarnya disebalik ketegasan tu, cikgu adalah seorang guru yang sangat prihatin dan ambil berat tentang masalah pelajaran kami. Alhamdulillah seingat saya ramai antara kami pelajar-pelajar lelaki lulus dengan cemerlang subjek yang cikgu ajar tahun 2005. Dan cikgu pun antara guru tempat saya selalu membuat rujukan berkenaan aktiviti ko-ko, antara penasihat Rumah Sukan Raja Lumu. Terima kasih cikgu. 


Buat Cikgu Siti Asmah, hmm how to say sebenarnya cikgu lah yang banyak main peranan membantu saya dalam membentuk sahsiah dan kepimpinan yang selama ni saya tak tahu ada dalam diri saya. Di saat saya rasa saya tak mampu memenuhi harapan cikgu, cikgu bimbing saya dari kosong dalam persatuan sejarah dan juga rumah sukan Raja Lumu, dari seseorang yang tak dikenali di sekolah kepada seseorang yang boleh cikgu-cikgu harapkan. Alhamdulillah berkat tunjuk ajar cikgu juga saya dianugerahkan anugerah Tokoh Pelajar 2005, even sampai ke hari ni saya masih berbangga dengan pencapaian tu dan sebenarnya saya dedikasikan anugerah tu untuk cikgu juga sebab tanpa cikgu saya yakin saya tak mampu lakukan. Macam itu lah besarnya peranan cikgu dalam hidup saya selain dari aspek pelajaran. Melihat keadaan kesihatan cikgu sekarang, Saya doakan agar cikgu terus diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik dan kembali ceria selalu sebab keramahan dan keceriaan cikgu dulu tak akan pernah hilang dalam ingatan saya dan kawan-kawan. 


"Siapa yang melupakan sejarah, pasti akan mengulanginya." -slogan persatuan sejarah SMKTD 2004/2005 ilham dari cikgu Asmah-



Terima kasih banyak-banyak cikgu semua. Jasa dan pengorbanan akan saya dan teman-teman kenang sampai bila-bila. Terima kasih juga sebab jadi antara watak terpenting dalam menjadikan zaman persekolahan saya zaman yang paling manis untuk saya kenang. Selamat Hari Guru 2017 dari saya.


-Tadika KEMAS Kampung Kastam Kuah, Langkawi.

-SK Langkawi.

-SMK Mahsuri, Langkawi.

-SMK Telok Datok, Banting.

-Fakulti Pengajian Perniagaan, Universiti Teknologi MARA.


Dec 5, 2016

Resepi home cook seafood Shell out brocuba

Hello semua, 


This time around uncle nak share story pasal ber-shell out sendiri kat rumah, home cook gitu. Haha

Wah dengar nama je dah excited kan?
Shell Out ni satu fenomena dan menjadi viral sekarang ni, uncle tak pernah bershell out sama ada dirumah atau dikedai haha so tak tahu range harga semua cam mana kan, just nak try kebetulan adik uncle sibuk beriya suruh buat. Apa yang pasti rata-rata ramai yang sukakan makanan yang ringkas dan di makan secara santai ini.

Ada juga orang cakap macam tak berapa sopan aje cara makan Shell out ni sebab ianya di hidangkan di atas plastik dan di curah aje segala macam makanan laut mak nenek dan dimakan beramai-ramai ala-ala nasi ambeng, kesah plak uncle? Sebenarnya bagi uncle makan beramai-ramai ni boleh merapatkan silaturahim, sebab tu kalau korang nak tahu orang-orang jawa ni selalunya mudah didekati, easy going & bersatu gituh. Uncle memang keturunan Jawa and I'm so proud with my heritage ok. 😂 Bagi orang kampung (walaupun tak seberapa nak kampung) cam uncle ni, uncle lagi suka makan beramai-ramai camtu dan tak de nak cover-cover langsung time makan nak-nak masa kenduri, peh lain macam feelingnye. Lagipun dah diajar supaya berkongsi makanan dari kecil lagi. 


Ok enough talking lah, tak nak cakap banyak, uncle nak kongsikan satu resepi Shell Out yang sangat sedap!

Melihat bahan-bahan yang di gunakan, uncle dah dapat bayangkan betapa sedapnya lah aii.. sambil telan air liur haha.

Jom kita buat...
Tapi mula kenalah cari makanan laut dulu...

Uncle beli makanan laut kat pasaraya NSK dekat Sentosa Klang sebab situ je yang uncle tahu haha. Untuk resepi Shell Out ni.. anda boleh gunakan apa-apa sahaja makan laut yang anda suka. Ketam, udang, kupang, kerang, kepah, sotong, lala, remis, pepahat, isi ikan dan apa-apa ajela yang korang nak. Dalam kes ni uncle beli ketam, udang dan sotong saje heee.

Bahan-bahan seafood.

Ketam
Udang
Sotong

*Sukatan bahan makan laut ni terpulang, tapi haruslah bersesuaian dengan sukatan bahan rempah yang di sediakan.



Cara-cara: 

Semua makanan laut ini di cuci bersih. Uncle tabur serbuk kunyit & serbuk lada hitam sikit sebelum rebus haha hentam sajalah. Kalau tak buat camni oun tak pe. Didihkan air bersama sedikit garam. Kemudian di rebus secara berasingan. Bukan rebus lama-lama tau! ala-ala aje. Uncle letak ketam dulu, kemudian udang dan barulah sotong. sebab makan laut kalau over cooked nanti liat tak sedap! nak dia half cooked aje supaya bila masuk dalam rempah cepat aje kita masak.
Dah masak angkat dan ketepikan.

Bahan Sayur-sayuran

Jagung ~ potong 3
Brocoli ~ di potong kecil
Carrot ~ sukahati lah nak potong camne
Kentang ~ potong wedges, rebus kejap bagi lembut, angkat biar sejuk, celup tepung tempura dan goreng garing nyums..

Semua bahan sayuran ni di celur dengan air garam heheh. 



Bahan Rempah 

Bahan A ~ di kisar

20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut.
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih (10 ulas)
1 inci halia
1 inci belacan

Satukan semua bahan bersama air dan sedikit minyak masak, dan kisar hingga halus




Bahan B ~ di tumis

6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inci halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus
2 batang serai ~ di titik
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter.

Bahan C ~ perasa

3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa

-Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
-Masukkan bahan bahan tumis (bahan B) dan tumis hingga harum dan garing.
-Masukkan bahan kisar (bahan A) masak sampai garing. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi
-Kemudian masukkan bahan perasa (bahan C)
-Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam, kiub ayam dan gula secukup rasa.
Kalau nak masin sikit boleh tambah garam tapi berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah cukup masin. Uncle tak letak langsung garam.
-Biarkan kuah merenih sebentar.
-Angkat dan masukkan dalam periuk lain
-Tinggalkan dan Panaskan 1 senduk besar kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
-Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong dan udang masak sebentar ~ angkat.
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain (kalau ada) kemudian. 
Sayur-sayuran tu uncle just celur je kecuali jagung lepas rebus uncle grill jap atas pan dengan kuah tadi just nak bagi perisa heee. Taraaa siap lah haha. 

Bleh lah hidang atas meja atas plastik atau dulang, makan beramai2 sangat best.



Hentam saja lah labu hahaha. Sekian.

~fiay~


Nov 18, 2016

Easter Parade at Bendigo City.

27 March 2016.

Hi semua. Kalau sebelum ni uncle penah cite serbe sedikit tentang Bendigo City, well, tu uncle nye first visit gi Bendigo, this time around kitorang pergi sekali lagi nak tengok sambutan hari Easter yang dicanangkan yang terbesar di Australia. Me, Echa, Kak Rina, John, Sue, Zaiben and her baby boy; Zayn. Takde la niat apa pun, pergi pesta ni bukanlah bermaksud apa2 haha, just nak saksikan festival ni dengan mata sendiri. Apa yang uncle leh ringkaskan, parade ni sangatlah best, bermacam2 gerai makanan ada dan bermacam-macam aktiviti diorang aturkan untuk pengunjung. dah macam national day parade tau, ade perarakan kereta2 perisai polis, armed forced, bomba semua.. hah Jom tengok pulak gambar2 sekitar Easter Parade yang diadakan kat Bandar Bendigo Victoria.






**santai aja dong

**Echa termenung memikio mase depan lol.

**ramai kan umat manusia, of cos la uncle paling semat haha.

**view bandar Bendigo dari atas menara peninjau. 

**Great Cathedral. Antara yang terbesar kat Australia.


**gigih tau mendaki menara ni.


**view dalam gereja besar. Seremmmm..



**singgah rumah uncle John cari hidden easter eggs dengan cucu2 dia haha.

Ok tu je baiii...

~fiay~

Nov 17, 2016

Queen Victoria Market, The heart and soul of Melbourne

I still remember when the first time I stepped my foot to Australia, well, Melbourne city to be exact, I was so excited to go market shopping at the infamous Victoria Market. I went to the market on my first day in Australia actually and I was in heavennnnn lol. Well its free, you have to pay nothing, you dont have to pay $35 for a freaking tour and its extremely accessible if you're staying in the CBD area. You may hop in any metro train from Flinder Street station or Southern Cross and get off at Flagstaff or Melbourne Central station and walk north along Williams or Elizabeth Street. It will cost you only 10 minutes walking distance. Senang kan? Or else you can go by tram, you might not know about this but, Melbourne has the largest operating tram network in the world tau, bukan London or Los Angeles. And QVM is located within the free tram zone. Take the 19, 57 or 59 tram to stop 7 at Elizabeth street. Don't worry, pakcik driver tu will announce the station's name once arrive haha.

QVM Opening Hours:
Tue : 6am - 2pm
Thu : 6am - 2pm
Fri : 6am - 5pm
Sat : 6am - 3pm
Sun : 9am - 4pm
**closed on Monday, Wednesday and some Public Holiday.


So lets get back to the business haha. Queen Victoria Market is also known affectionately as QVM or Vic Market, is the heart and soul of Melbourne city, much more than the city’s fresh-food shopping centre – it’s a historic landmark, an absolute tourist attraction. The market started 132 years ago and it is one of Melbourne city top attraction with approximately 10.5 millions visitor each year. Why does this market drew so many people everyday? Entah. Korang tengok la sendiri gambar-gambar kat bawah. Lol.

I like to walk along the cafes around the market to get the contagious relaxing atmosphere before hopping in the market to shop. Spanning several city blocks, with over 600 traders, the Queen Vic Market is the largest open-air market in the Southern Hemisphere and attracts thousands of shoppers every day. Shoppers can find everything from fruit and vegetables to local and imported gourmet foods, fashion and general merchandise.

The QVM is not only busy during the day, it attracts heaps of people at night too. There is a winter night market every Wednesday night and the summer festival night market will start soon on 16th November 2016 until 8th March 2017 from 5pm-10pm every Wednesday. You don't wanna miss Melbourne's largest global array of streets food, free live music and roving entertainers, vintage shopping and all the atmosphere of a summer festival like no others ;)

*summer night market


*sedapnya pig tu, its a female pig ok haha. Diorang kata female pig kurang odour tak macam male pig lolzzz.

*Abang-abang pinoy ngah bakar satay babi 😂

*free live music and entertainment during night market. 

*some people came here to shop, while some others just enjoy the atmosphere and having a good time with their friends and families.

*QVM at night

*abundant choice of food

*me outside the general merchandise area. 

*live music and street buskers provide a vibrant atmosphere outside the market. 

*legend! You must find this food truck and try the doughnut. I love them!



Seriously, QVM or Victorian Government or Melbourne City Council or Board of tourism did not pay me anything for sharing this post with you guys, this article is solely based on my personal experience. So I hope this will help you guys reader to understand and get an idea what QVM is all about and how to get there. And please forgive my grammar and vocab error, I try my best to improve my English writing. Enjoy your visit to Melbourne. Cheers mate!

The end.
~fmay~


Nov 16, 2016

Day trip ke City of Bendigo, Victoria, Australia

Salam.

Hi guys. Thanks masih sudi bukak blog & bace kisah perjalanan uncle kat bumi kangaroo ni. Sebenarnya most of uncle punye story ni adalah throwback zaman bila tah haha, tak dan sangat nak update blog, been busy working and stuff bla bla bla. Bile ada kelapangan barula nak up story kongsi dengan korang.

Okayh, kejadian ni pulak pada 26 February 2016. Masa ni uncle dapat day off dan kebetulan housemate, he's an Indonesian guy & kawan uncle si echa pun cuti. So my housemate ni secara tiba-tibanya ajak... "iz, kau mau ikot ga, yok kita ke Bendigo bareng" ha gitu ayatnya. Aku plak masa tu dalam hati...emmm ada apa kat Bendigo? Tak penah dengar pun nama tempat ni, nak pergi tak nak pergi tak camtu haha. Tapi tak apa la dah orang ajak kan, daripada tak buat apa-apa kat rumah. Lagipun boleh pergi tengok tempat yang ramai orang kita tak tahu. Fyi masa ni masih dalam kepanasan musim summer kat Victoria. Ya Ampun panas banget, bisa mati aku. Korang tengok la mana ada awan, langsung takde..Haha. 

So perjalanan kitorang ke City of Bendigo pun bermula, driving distance ke Bendigo pula dalam sejam setengah camtu. Sepanjang perjalanan tak ada apa yang menarik untuk disajikan sebab yang ada cuma tanah gersang yang luas terbentang. Kadang2 kita nampak la ladang buah-buahan, padang ragut untuk haiwan ternakkan. Kangaroo liar melompat-lompat dikejauhan. Uncle takde la nak amek pic kangaroo melompat-lompat tu as dah biasa, kangaroo kt sini dah macam kambing biri-biri kat Kuala Pilah je, so orang tak heran sangat haha.

So ada apa kat Bendigo ni? Actually Bendigo ni terletak di wilayah tengah negeri Victoria dan merupakan bandar yang ke4 terbesar dalam negeri Victoria selepas Melbourne, Geelong dan Ballarat. Kalau korang nak tahu bandar ni memainkan peranan yang tak kurang pentingnya dalam sejarah negeri Victoria dan pembangunan Melbourne sebagai pusat sosio-ekonomi Australia secara keseluruhannya. 

Kenapa bunyi macam serious je? Yes, memang serious, daerah Bendigo-Ballarat ni kaya tau, kaya dengan sumber yang berharga iaitu emas. Ha it was the place of one of world's most greatest gold rush kira-kira 150 tahun yang lalu. Between 1850-1900, Bendigo dah menghasilkan pengeluaran bernilai lebih dari 9billion USD, 7th richest field in the world pada masa tu. Masa uncle mula-mula sampai ke Bendigo ni uncle cam tergamam kejab tengok senibina bangunan-bangunan yang ada di sekitar bandar ni, all I can say is Bendigo is a grand and gracious city, literally was build on gold. Alot of historic buildings line the main streets with gold smelter chimneys reminds us of the riches from the gold field in the past ha gituh speaking. Haha. Tapi serious uncle cam terkezut tengok architecture kat sini walaupun bandar kecil je tapi pengaruh senibina mewah ibarat istana kat eropah sangat jelas kelihatan okay. 

So basiccaly penemuan emas kat wilayah Bendigo ni 150 tahun dahulu ni dah mencetuskan imigrasi besar-besaran oleh pelombong dari serata dunia especially dari tanah besar China, which kita boleh tengok pengaruh kedatangan imigran China ke Bendigo ni sampai sekarang. Ada Chinese art Museum kat bandar ni dan sambutan tahun baru China adalah sangat meriah siap ada perarakan kat main street. Sangat impressive untuk negara western macam ni huhu. Populasi kat bandar Bendigo ni terus meningkat sejak penemuan emas kat situ dan menjadi antara faktor peningkatan kepentingan Kota Melbourne sebagai hub kewangan yang terpenting kat Australia pada masa tu seterusnya diangkat menjadi ibu negara sebelum Canberra mengambil alih peranan sebagai ibu negara Australia yang baru bagi menyelesaikan kemelut kuasa antara Kota Melbourne dan Sydney. Masa tu negeri Victoria dan Melbourne adalah wilayah yang paling makmur kat Australia dan uncle leh lihat tu sampai sekarang dan kenapa negeri ni sangat disayangai ratu England dan masih mempunyai keistimewaan tersendiri sampai sekarang haha. Wah belajar sejarah plak. 😂

Ok mohla kite tengok gamba pulak...boring la asyik membace je.

*meredah kepanasan yang membahang dekat area town hall.

*fountain kat roundabout tengah-tengah bandar Bendigo ni imposing a typical Victorian influence. 




*Town hall, kat sini gak terletaknya visitor centre.




*antara bagunan bersejarah yang dah dijadikan lot perniagaan kat jalan utama bandar Bendigo.

*ni tak pasti pula bagunan apa lol.

*Anglican Church

*uncle sempat skodeng sepender Marilyn Monroe, ropol2 okay warna putih krim hahaha. 

Okay, tu jelah coretan ke Bandar Bendigo. Tata.

~fmay~