Dec 29, 2015

Australia bumi bertuah.

Hi guys, 

Aku ade baca 1 entry blog brader yang bekerja kat Jepun dan dia bagi 24 sebab kenapa dia tak terfikir nak balik Malaysia lagi as life dia pun sangat-sangatlah better dari kat Malaysia sekarang, ramai yang sokong dan ramai juga yang beri komen-komen negatif like, dah lupe daratan semua... For me brader tu ade alasan tersendiri kenapa dia cakap camtu, try to walk a miles in his shoes and then only you know why... Aku faham je situasi tu, 2 tahun aku menetap dan bekerja kat bumi Australia ni, sepanjang-panjang tempoh tu juge berpuluh bahkan beratus-ratus soalan orang tanya kat aku.. "Bila nak balik Malaysia?", "berapa lama lagi nak duduk kat Australia?", "tak rindu family ke?", "tak rindu nak lepak dengan kawan-kawan ke?", "tak rindu masakan Malaysia ke?"..... Banyak lagi lah soalan-soalan serupa...

Honestly, macam jawapan aku dalam entry aku yang terdahulu, aku sendiri tak ada jawapan spesifik untuk soalan-soalan tu.. Apa yang aku boleh cakap selagi ada rezeki aku kat sini, aku teruskan.... Dan aku gembira dengan life aku sekarang. Call me naive I don't care, but I'm really-really happy. Aku mulakan hidup baru dari ZERO.

Tapi yang pasti, hanya Dia yang kat atas yang lebih mengetahui. Tapi kan kat entry ni aku nak kongsi dengan korang kenapa aku rasa seronok sangat stay kat Australia sampai belum terfikir nak balik. 

1. Aku ni English bukanlah power sangat, even SPM pun dapat B je, kalau bercakap grammar ya ampun tunggang langgang. Vocab lagi hauk. The best part, kau tak perlu risau pun orang ejek ko tak reti speaking English like most of Malaysians do in Malaysia, salah cakap sket nak nyenyeh, menganjing sampai kiamat..sini oh tak mungkin, diorang respect everything as diorang pun tahu English is not our first langguage. Dan kalau diorang betulkan kesalahan ayat English kite pun, very polite & gentle, bukan ngata-ngutuk cam salu kita hadap kat Malaysia. 

**my good friend kat Oz. Always layan aku baik dan diorang ni faham aku adalah seorang muslim. Tak pernah ajak aku "minum" & diorang sendiri akan hidang soft drink kat aku kalau kitorang lepak. 

2. Of course the only main reason yang buat aku stay lama kat sini adalah faktor ekonomi. Kat sini kau gaji everyweek, tak perlu tunggu sebulan. So every Friday is our payday. Dan barang-barang kat sini memang sangatlah murah kalau di kira dalam currency dan gaji kat sini. Bayangkan contohnya gaji kau seminggu 1000aud, ni antara yang paling cikai, kalau nak belanja barang dapur contohnya daging lembu or lamb : 10$/ kg, whole chicken 10$, ubat gigi Colgate tu 1.90$, even baju-baju t-shirt yang berkualiti pun harga sangatlah murah contohnya tshirt h&m korang boleh dapat dari 15$ je. Again I'm talking about earning in Aud, so janganla convert ke RM okeh?

**kacingggg $$$๐Ÿ’ธ๐Ÿ’ธ๐Ÿ’ธ

3. Public transport yang sangat efisyen, siyeshit tak tipu. Tram services within city circle adalah FREE okeh??? Dan kalau naik train pulak, sekali korang dah touch kad tu kat gate, valid selama 2 jam korang boleh travel kemana-mana using the train services tanpa perlu bayar banyak2 kali.. Best kan? Kalau kat Malaysia nak naik tren dari Salak Selatan ke Mid valley dah kena bayar, tak sampai sejam nak balik Salak Selatan balik kena bayar lagi kan? Ke dah lain sekarang? Ngeeee... Sangatlah mudah korang nak kemana-mana kalau kat sini. Bayar tol pun tak perlu risau kehabisan kredit dalam kad touch and go as tol tu automatik tag no kereta dan kita sendiri kena bayar secara online. Dan kalau tak bayar pun takdela sampai palang kat tol tu tak bukak tak bagi kita jalan haha. Cuma kalau kau tak bayar, kau tak boleh renew road tax jela. Heee 

**Melbourne's old tram. Bandar ni mempunyai rangkaian tram terbesar di dunia tau, bukan San Francisco, bukan London heee..fakta.

**Mebourne's Metro Services. Aku kena admit walaupun sangat punctual, I mean really2 punctual, tapi coach train ni tak sebersih kat Malaysia. Heee.. 

4. Culture dan budi bahasa. Orang kata western people ni agak rude dan takde budi bahasa, izit true??? Let me tell you my experience, sepanjang aku guna public transport kat sini, jarang aku tengok local people tak say thanks kat driver bas tu, as compare kite kat Malaysia, ade ke ucap terima kasih kat driver bas? Mungkin ada, tapi Jarang kot?? Dan orang-orang sini sangat lah peramah dan murah dengan sikap tolak ansur.

5. Sayur dan buah-buahan yang sangatlah fresh, korang boleh dapat anytime dengan harga yang sangat murah. Aku yang tak minat sayur ni pun minat membeli sayur kat sini. Dan kerja kalau korang nak merasa kerja petik buah pun boleh juga. Haha.. mencari pengalaman orang kata. Eh aku penah buat ok? 


6. Next of course lah Oz ni banyak tempat-tempat menarik. Seriously sangat banyak. Well apa yg korang expect? Negara ke-6 terbesar dunia dengan coastline yang sangat menakjubkan, pantai yang bersih, bandaraya-bandaraya yang hebat. Tapi bukan tu saja, banyak lagi tempat di pedalaman Australia yang tak berapa nak diberikan publisiti tapi sangat cantik! Rasanya nanti korang akan dapat juga baca entry2 uncle tentang tempat2 menarik di pedalaman yang uncle kunjungi. Sabar ya heheeh.

Ok rasanya tu je kot hahaha.
~FM~

Boxing day @ Australia 2015

Sedikit coretan boxing day 2015 kat Australia. 

So actually ni first time aku experience boxing day kat sini, so I was like super excited nak tahu apa yang boxing day has to offer? Aku spend 1 hari full kat Melbourne CBD, shopping segala mak nenek. Basically boxing day ni macam Mega Sales la, a day after Christmas or to be exact on 26th December, orang cakap boxing day ni ada sale gile-gile punya sale, tapi honestly bagi aku emmmmm... Takde la murah sangat... Contohnya aku beli kasut Nike Airmax original price 190$, tapi after less dapatla 179$. Kasut boot timberland original price 279$ after less 199$. Tak de la sampai 50% pun kan? Tapi not bad et all la. Total bailout aku haritu lebeh 1000$ hahahaha... Lagi dasyat dari my friend and she's a girl kah3... 

Antara tempat-tempat yang korang wajib serang time boxing day kat Melbourne like DFO Southwharf, DFO Essendon, DFO Moorabbin, MYER, Bourke Street Mall, Emporium Melbourne & Melbourne Central. 

Ha kat bawah aku kongsi sket gambar untuk korang...



Hasil tuaian....

Dah lama mengidam kasut ni, nak beli kat Malaysia tak mampooo ๐Ÿ˜…



#boxingday2015
#fm

Oct 3, 2015

bila nak balik Malaysia?

Ramai yang tanya soalan ni lately, "Iz bile nak balik Malaysia?". Awhhh actually terharu juga ramai yang bertanyakan aku soalan tu, cakap rindu aku sume. Owh kalau la korang tahu camne aku sakit rindu kat sini. Sepi teruk tau jauh dengan korang semua kawan-kawan lepak aku.

Honestly, aku sendiri takde jawapan untuk soalan tu, siyes aku tak tahu. Selagi rezeki aku kat sini, selagi aku betah kat sini biarlah dulu ok? Life has been so generous to me lately, and I'm having the time of my life kat sini. Jangan cakap aku tak rindu, gile kadang menangis sendiri haha. Especially bila kau tahu, sebab musabab kau bawa diri jauh kesini, nak lupakan everything yang sakit dalam hidup kau, yet the memories is still with you. It's funny hey?

Aku punya matlamat, and I never want to go back to the way it was. Never. Ok done cite sal tu. Hehe. Actually aku punya dream  yang paling latest of course nak jejakkan kaki dan jadi salah sorang spectator kat Australian Open Tennis championship.... kalau boleh aku nak tengok final match or at least semifinal match. Gile impian aku dari skolah kot. Of course ramai kalangan kawan-kawan tahu aku ni peminat sukan tennis. Dan impian aku actually nak tengok Rolland Garros kat Paris. But since dah ade kat Melbourne ni, Australian Open should be great enough. Lol.

Dan of course juga aku akan bkerja keras kat sini untuk memastikan impian aku seterusnya tecapai. Aku nak keliling dunia dengan hasil titik peluh aku sendiri. Aku penah target aku nak pergi 20 buah negara by age 30 y.o dan aku ada setahun lagi nak buat. Deym you!! Haha. Okok kat bawah aku share negara yang ade dalam bucket list aku. :

1. Spain
2. Norway
3. France - I visited once.
4. Denmark
5. Scotland
6. Russia
7. Canada
8. Argentina
9. Japan
10. South Korea
11. French Polynesia
12. Holland
13. Switzerland - I visited onceii
14. New Zealand
15. India
16. Greece
17. Turkey
18. South Africa
19. Morocco
20. Mexico

OK cukup haha.. kmain angan kau jah. Actually sampai harini aku dah ke 9 buah negara mostly dekat-dekat jela. So kalau ikotka ade lg 11 lagi lah. Hehe. Achievable insyaAllah.

**gambar yang takde kena mengena langsung dengan tajuk post. Actually hey it's really hot harini, temperature ; 32 celcius recorded, hai sama macam Malaysia dah. Baru sping ni, sok summer sah-sah jadi gurun tempat ni. Lol


Sep 25, 2015

Festival Bunga Tulips Tesselaar, Australia



Assalamualaikum wbt.

Hello there, Salam Aidiladha semua hehe. Untungnya lah boleh beraya di kampung halaman masing-masing. By the way hati-hati pulang beraya tu, jangan excited sangat sampai membahayakan diri dan keluarga. Cewahhh...

So apa cite? Actually uncle dapat 3 hari day off, so apa plan? Merepot kat rumah? Owh tidak. Tanggal 25 Sept 2015 uncle dan kawan decide nak berjalan-jalan dan kebetulan pula sekarang tengah ada festival tulips Tesselaar dekat Silvan wilayah Victoria. Tulips farm ni terletak kira-kira 50km dari Kota Melbourne. Dan korang boleh pergi situ dengan bas ataupun drive sendiri. Kalau nak gi dengan public bas, korang boleh lah survey kat flinders street or southern cross station. Kalau tak berani, korang survey kat tour agent ok, still uncle cadangkan Extragreen travel kat area Swanston street (Berhadapan Restoran nelayan) atau Odessey travel. Ha sila gugel ok.

Festival tulips ni diorang buat anually, means every year ada, starts from mid September until mid October. Soooo bagi peminat-peminat bunga tulips, jangan lepaskan peluang untuk melawat festival tulips ni kalau melancong ke Melbourne pada waktu yang uncle mention tadi ok. Mana la tahu, kot teringin nak tengok tulips kat Holland, belum kesampaian, kat Australia pun not bad, ok la kan.

**Entry tickets

So tiket masuk ke farm tulips tesselaar ni berharga 24au$/person. Mungkin ada yang kata harga ni terlampau mahal and not worth the money, well it's depend on how you value them. Farm ni bukak seawal jam 10.30 pagi sampai 5.30 petang. Dekat farm ni ada 43 specis tulips berlainan jenis untuk tatapan pengunjung. Uncle bukanlah peminat bunga, tapi Uncle tanak lepaskan peluang melawat festival yang dianjurkan setahun sekali je ni. Dan uncle sangat tertarik dengan colour display kat farm tulips ni. Sangat vibrant dan awesome. Jangan lupa snap gambar banyak-banyak ok. Tulips ni kalau kat Malaysia mahal kan? Sini murah je, sejambak korang boleh dapat dengan harga 5au$ which are very reasonable for me. Kawan uncle sempat rembat 2 pasu bunga tulips berharga 14au$ untuk both plant. Tapi yang setakat datang melancong tu tak payah la beli tanaman hidup tu sebab tak pasti lepas ke tak kat airport huhu. Plus sampai Malaysia boleh hidup ke lol.

Festival ni bukan semata tengok bunga je tau. Ade macam-macam attraction kat sini especially foods and entertainment. Banyak food and drink stall dibuka dalam farm ni tapi rata-rata komen harganya agak mahal. And, yes uncle akui sedikit mahal. But still suasana yang sangat enjoyable dan sesuai untuk dilawati seisi keluarga. Kids akan seronok berlari-lari ditengah-tengah farm bunga tu. Kat sini uncle nak advise, jangan la nak pakai kasut tumit tinggi cam Beyoncรจ sangat, farm kot dan boleh jadi agak berlecak kalau hujan or tanah tu basah hehe. Dan, bawak la makanan sendiri, bawak alas (tikar) sendiri dan picnic kat dalam farm tu, pilih je tempat mana-mana, ikot korang la. Banyak tempat boleh picnic dalam tu. Uncle dan kawan pun, kitorang memang dah bawak bekal dari rumah. Mee goreng, ayam goreng dan teh panas. Yumsss.. ohoks. Kitorang lepak dekat-dekat denga area stage, kebetulan time tu ade live traditional Dutch band nyanyi lagu-lagu folks diorang. So rasa cam kat Holland sangat hehe. Kalau tak nak bawak bekal pun tak apa banyak je food stall yang best-best. Ade food stall muslim called 'Gozleme', sedap. Tapi bagi yang jenis particular dan cerewet itu tak boleh ini tak boleh, hah tahan jela lapar, balik hotel nanti makan megi ok? Haha

Overall uncle berpuas hati, our afternoon well spent kat dalam tu, lebih kurang 3 jam jugak lah dekat dalam farm tu huhu. Gambar pulak, ade dekat 700 keping haha. Pitam. Sooo what is your colour? Pilihlah hehe.. sehingga ketemu lagi.




**macam wallpaper window xp kan?

**picnic area

**picnic + stage area



**stesyen tractor train, 5Au$ per person. Yang ni uncle tak suggest, buang duit je, dia bawak pusing farm camtu je elehhh jalan kaki sudahhh macam besar sangat je farm tu. Mengade! Haha

**banya je food stall. Not bad et al.






Sep 16, 2015

Dari Melbourne ke Brighton Beach (Bathing Box)



Selamat Hari Malaysia guys.

wah ni pun actually uncle nak post da lama sebab last pergi Brighton Beach bulan June masa kawan uncle dari KL datang visit Melbourne. Entah lenapa tak sempat update entry baru. Ok so here we go.

Bagi korang yang bercita-cita nak bercuti ke Melbourne  Australia, mungkin Brighton Beach ni ada dalam bucket list tempat yang korang nak kunjungi. Sebab apa, kat sini la tempat leaknya rumah-rumah kotak yang berwarna-warni ataupun in English; Bathing Box yang famous yang kita selalu tengok kat muka depan map atau buku panduan perjalanan ke Melbourne. Kiranya rumah kotak ni macam icon Melbound itself la.

Brighton ni houses to some of the wealthiest citizens in Melbourne with grand homes semua. Tak percaya korang kena tengok sendiri camne grand nya rumah-rumah agam di sepanjang pantai. Dendy Street Beach, just south of Middle Brighton, features 82 colourful bathing boxes, which are one of the tourist icons of Melbourne. Uncle pun tak pasti sejarah rumah-rumah kotak ni tapi yang pasti setiap rumah kotak ni adalah privately owned oleh orang-orang kaya di sekitar Brighton. Dan digunakan sebagai tempat persalinan pakaian. Ohoks. Ok jangan tanya lebih-lebih korang boleh google sendirik.

**ni route metro train dari SCS or FSS ke Brighton Beach (Sandringham Lane).

**Brighton Beach station sign board.

Ok actually ade beberapa cara korang nak ke Brighton Beach ni. Suka uncle ingatkan kat readers from Malaysia semua, TOLONG lah jadi bijak siket, jangan ambil private tour ke situbdari CBD Melbourne. They will charge you approx about 45au$ sangat stupid dan tibdakan yang tak bijak kalau korang pilih private tour. Lain la korang ni kaya raya. Hehe. So uncle rekemen korang pergi by Metro Train, sangat jimat. Pergi lah mana-mana service counter dekat stesyen beli dan top up Myki kad. Myki ni mcam touch and go la. Cost cuma 11au$ je (6au$ untuk beli kad saja dan 5au$ untuk topup). So basically ticket price nak ke Brighton dari Flinder Street Station cuma 4au$ (2 hrs free). Uncle naik tren dari Flinders Street Station as dekat dengan main attraction yang lain. Sila lah ke platform no 8, platform paling hujung, Sandringham Lane, tren akan muncul setiap 10 minit, so dun worry ok? Boleh je kalau nak naik dari Southern Cross Station tapi end up kena transit kat Flinders Street juge. Hehe. So, perjalanan mengambil masa plus minus 23 mins. Dan korang sila alert, mungkin ada yang cadangkan korang turun di Middle Brighton Beach Station actually station ni lebij dekat dengan Bathing box tu, tapi Station nye area kawasan perumahan, so agak berbelit jugak jalannye dan kalau uncle, uncle tak prefer sebab mungkin kita akan keliru dan sesat sekejap.. So uncle benti kat Brigton Beach, Station tu mmg betul2 tepi pantai tu..keluar train je memang dah nampak pantai Brighton..so korang kena la cross jalan tu dan turn right menyusur jela ikut pedestrian/ bicycle road  tu. Nak ikot pantai pun boleh tapi lagi jauh lah.hehe. korang jangan risau tak sesat punya, along the way korang akam jumpa sign board Bathing Box tu. So just chill dan enjoy your view ok?

So uncle harap entry uncle ni dapat la sket sebanyak bagi info dan tolong korang-korang yang tengah survey nak ke tempat-tempat menarik di Melbourne. Untuk yang lain-lain uncle akan share sikit-sikit ok? Ohoks

**depan mak kepada segala rumah kotak kat sini. Lol

**dalam train on the way to Brighton Beach.

**Top up myki kejab.

**stunning sunset view.





Review Hotel Backpacker di CBD Melbourne

Argh....
Actually dah lama nak post entry ni. Sepatutnya bulan June haritu lagi tapi tertangguh entah kenapa.

Ok. Ade beberapa kenalan dok pm uncle tanya pasal Melbourne, yelah, survey-survey tempat menarik mana la tahu nak datang bercuti ke Melbourne kan? Antara banyak-banyak soalan, soalan yang paling kerap orang tanya, nak tumpang rumah uncle. Means nak suruh uncle host diorang la kat sini. OHOKSSSS. Amboi mentang-mentang ada contact kat sini ea? Maafla uncle terpaksa cakap awal-awal uncle ni pun menyewa je bukan rumah sendiri hehe. Rumah plak boleh dikatakan jauh sket dari city centre & away from public transport. Hari sabtu ahad takde service area rumah uncle. So tak convinient untuk korang menumpang. Baik stay hotel. Kalau nak uncle jadi tourist guide pun uncle sanggup tido hotel kat city centre haha.. macam tu la uncle buat masa kawan uncle si Ery & Majdi visited Melbourne June haritu.

Ok. Nak cerita pasal backpacker hotel, seriously banyak je kat Melbourne ni, kat St. Kilda ade, kat CBD ade. Uncle cadangkan kat CBD. sebab apa? Senang untuk korang nak kemana-mana. Dekat dengan public transport & segala kemudahan. Antara backpackers hotel yang ada kat Melbourne CBD adalah ; Greenhouse Backpacker Hotel, Nomad Backpacker Hotel dan All Nation Backpacker Hotel. Uncle nak cerita pasal Nomad & Greenhouse je dulu sebab both uncle penah stay kat situ. Both ade kelebihan masing-masing, uncle tak tahu nak rekemen mana satu. Price per night pun lebih kurang. Dalam 80-90 Au$ camtu. Tapi ada gak yang dorm if korang tak kisah berkongsi bilik dengan strangers. Suka uncle nak ingatkan dorm tu memang macam asrama skolah la. Macam2 bau ade. Kadang2 diorang ni tak mandi pagi, baju jaman-berjaman tak basuh, ngan bau kasut lagi. Siyes ni uncle penah lalu depan dorm tu, bau nya Ya Ampunnnn... fuhhhh..haha.

In term of location, dua dua best. Greenhouse terletak betul-betul kat flinder street, dekat dengan Flinder Street station, sebelah balai polis which korang akan rasa sense of security kat situ, dekat dengan City Library, dekat dengan semua cafe-cafe penting huhu. Dan yang paling utama location yang senyap, tak bising. Toilet sangat ok, seperate lelaki dan perempuan. Pantry pun win, banyak tempat duduk/ lepak, bersih, ceria, ada kemudahan PC, information board, bilik TV, laundry, free breakfast, pool/ snuker tu dan Wifi yang agak strong. Tapi satu je uncle tak close, bilik dia cam asrama sangat. Dinding yang seperate kan bilik2 pun plywood je. So basically orang bilik sebelah borak korang boleh dengar. Haha. Kalau korang tak tahan sejuk, hotel ni ok sebab lantai dia cover dengan carpet, which korang akan rasa warm sket. Hotel ni gak ade sediakan tempat letak bagasi percuma. Winning point diorang lah.

As compare dengan Nomad Backpacker hotel pula. Lokasi not bad, bersaing sengit. No.1 spencer street. Terletak kat junction 2 jalan utama kat Melbourne ni ha.(Spencer Street-Flinder Street). So tram memang sentiasa ada kat depan hotel. Easy for you guys nak melompat kemana-mana by tram. Accross the road depan hotel jalan kaki dalam 10 mins korang akan jumpa Southern Cross Station. (Macam KL Sentral la). So stesyen ni la yang korang akan jumpa untuk transit from/to Airport. Pantry hotel ni kalah la dengan Greenhouse backpackers hotel. Tempat makan yang limited. Tak ada free breakfast kecuali beras, pasta, teh dan gula. Tak ada ruang TV, laundry ada dekat GF. Wifi pun laju. Korang akan rasa sejuk sket kalau stay sini masa winter sebab lantai dia just lantai kayu, siyes sejuk. Walaupun toilet dia share laki dan perempuan, tapi uncle close giler ngan toilet dia, tak macam bajet hotel punya toilet. Bilik pun lebih kemas berbanding Greenhouse. Cumaaaaa.. kalau bernasib malang anda akan dapat bilik berhadapan jalan utama, which may cause a major problem untuk korang ; pencemaran bunyi Ya Ampunnnn bising gile. Sebab laluan tram dan train kat bawah tu. Plus another one point, kat bawah hotel ni ada pub, kalau pub sendiri mau ingat la memang bising. Haha. Tapi so far, bilik dan toilet, Nomad menang. So korang choose la. Uncle takde gambar2 greenhouse backpackers hotel. Mungkin korang boleh survey sendiri kot. Uncle share gambar2 Nomad Backpacker hotel kat bawah ya. Daaa...


**Nomad Backpacker Hotel yang sebelah kiri tu. Bukan yang kanan okeh lol.

**Ni toilet Nomad. Stail kan untuk hotel bajet??

**ni pulak twin bedroom (bunkbed)

**Ni view dari bilik Uncle. Tu junction spencer street-flinder street. Sangat busy dan bising.



Sep 15, 2015

Resepi Goreng Pisang Rangup bujang terlajak.

Assalamualaikum wbt sekali lagi. Hiks.

Entry ni uncle nak share resepi goreng pisang rangup yang enak banget. Teringat uncle kat satu gerai goreng pisang kat Bayu Perdana, Klang. One of my all time favourite goreng pisang in Malaysia siyes talk, selain dari goreng pisang kat stesyen Komuter Shah Alam. Sedap goreng pisang makcik tu, dah lama dia meniaga kat situ. Ok back to the business. Kat bawah ni uncle share resepi. Minta maaf gambar ilustrasi tak berapa memberangsangkan haha.. tapi trust me, sedap.

Bahan-bahan:
1. Pisang secukupnya. (Uncle pakai 6 biji pisang Australia, tak taw la pisang apa, hiks. Tapi boleh untuk 14 biji pisang).
2. 1 cawan tepung beras.
3. 1 cawan tepung gandum. (Uncle pakai 3/4 cawan je).
4. 1/2  sudu besar baking powder. (Uncle tak de baking powder, instead uncle guna 1/4 cawan self-raising flour).
5. Garam secukup rasa.
6. 1 sudu teh serbuk kunyit.
7. 1 biji telur.
8. Air secukupnya.
9. 2 sudu salted butter. -dipanaskan sehingga cair dan dibiar sejuk.
10. 2 1/2 sudu besar santan serbuk. (Uncle guna cap Ayamas).

Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan-bahan tadi kecuali pisang dan butter. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Sambil-sambil tu boleh tuang butter tu dalam adunan.

Nota : sila kacau adunan dengan menggunakan tangan. Jangan guna sudu. Uncle tak tahu kenapa tapi ibu uncle pesan camni. Ohoks.

2. Panaskan kuali dengan minyak. Pisang tu terpulanglah korang nak potong dua ke atau nak buat style omputeh tak perlu potong pisang tu. Celup sekata pisang tu dalam adunan dan bolehlah goreng kalau minyak dah panas.

3. Goreng sampai pisang tu berwarna keemasan. Uncle suka pisang tu rangup dan betul-betul masak. Jadi uncle akan biarlan sampai warnanya gelap keemasan. Jadi terpulanglah mau jadi apa mau jadi hantu mau jadi buaya. Hehe.. so siap suda goreng pisang kita. Boleh la dimakan panas-panas. Selamat mencoba.



Resepi daging kambing masak blackpepper mudah

Assalamualaikum wbt sekali lagi.

Entry kali ni uncle nak share resepi daging kambing blackpepper yang simple tapi sumpah sedappppp... biasanya uncle suka grill ala2 western style buat sekali dengan mashed potato dan blackpepper gravy. Tapi kali ni nak ubah selera. Buat ala-ala Malaysian style pula. One of the reason uncle jadi hantu kambeng kat sini sebab daging kambing dia sangatlah murah dan sedap giler. Mana tak murah, satu kilo 10Au$. Sama harga ngan ayam kot?? Kalau kat Malaysia dah berapa dah. Ok back to the business, berikut adalah resepi daging kambing masak blackpepper ;

Bahan-bahan :
400 gm daging kambing (dihiris halus dan dibersihkan).

Bahan-bahan perap :
1. 1 sudu besar lada hitam yang dikisar (pakai serbuk pun boleh sama je).
2. 2 sudu besar kicap manis. (Tak kisah cap ape pun, uncle guna cap kipaas udang).
3. 2 sudu besar sos lada hitam (uncle pakai cap Zuza).
4. 2 sudu besar sos tiram maggie.
5. 2 sudu besar madu
6. 2 inci halia ditumbuk halus.

Bahan-bahan kisar :
1. 3 ulas bawang merah.
2. 2 ulas bawang putih.

Bahan-bahan hiris :
1. 1 labu bawang besar.
2. 2 batang cili merah. (Uncle tukar guna setengah biji capsicum merah).
3. 5 biji cili padi (Uncle pakai 3 biji je sebab uncle tak gemar pedas-pedas sangat).

Cara-cara :

1. Perapkan daging dengan kesemua bahan kisar selama setengah jam. (Uncle perap 2 jam lebih).

2. Lepas agak-agak selesai memerap. Bolehlah panaskan kuali, tumis bahan kisar sampai naik bau.

3. Masukkan daging yang diperap dan masak sampai empuk.

4. Tambah air jika perlu. (Uncle tak tambah sebab uncle suke kuah yang pekat).

5. Masukkan bahan-bahan hiris dan tambah garam jika perlu. (Uncle tak tambah dah sebab everything dah cukup rasa).

6. Kacau rata dan sedia dihidang. Hehe. Selamat mencuba semua.




Resepi Spaghetti Aglio Olio bujang yang tak berapa nak bujang.


Assalamualaikum wbt.

Hello semua. Sooooo harini uncle cuti dan tiba-tiba teringin main masak-masak, ohokss. Actually uncle memang tak reti masak plus malassss... setakat nak ikot resepi orang tu boleh lah. Hehe. Tak percaya?? Tak percaya sudahhh haha. Ok jadi harini uncle nak masak spaghetti aglio olio. Fyi uncle suka seafood, so that's why uncle pilih Aglio Olio. To be honest, ni adalah kali pertama uncle cook spaghetti dalam hidup uncle..emmm hasilnya not bad et al. Hehe. So jom tengok apa yang kita ada hiks.


Bahan2 aglio olio utk 2 org makan : ๐Ÿ˜

1. 200 gram Seafood mix udang, sotong, lala etc.
2. 5 biji Cendawan butang dihiris (xde pn xpe)
3. Setengah biji Capsicum dipotong dadu (xkesah warna ape)
4. 3 tangkai Daun parsley dihiris halus.
5. 1 Kiub ayam knorr (uncle pakai kiub ikan bilis knorr)
6. 4 ulas bawang putih (garlic) tumbuk halus.
7. Setengah biji bawang holland dipotong dadu halus.
8. 2 sudu besar chilli flakes (tapi uncle rasa over pedas pula, so ikot lah nak banyak mana)
9. 1 sudu kecil serbuk Lada hitam.
10. Garam secukup rasa.
11. Spaghetti ikut korangla nak banyak mana, uncle agak-agak je.
12. Sket butter and garam untuk celur spegeti.

Cara-cara :

1. Panaskan kuali dengan 2 sudu besar minyak zaitun. Masukkan bawang putih dan bawang holland yang dah dikisar/ dipotong dadu. Kacau sampai kuning tapi jangan garing. Bubuh air sket dalam kuali dalam suku cawan.

2. Masukkan seafood dengan kiub ayam knorr. Kacau sampe seafood masak (tapi jangan sampai masak sangat).

3. Masukkan capsicum dan cendawan. Kacau lagi smpi agak-agak dah ok.

4. Masukkn spegeti, daun parsley, garam secukup rasa, chilli flakes dan lada hitam.

5. Siap dah...boleh hidang lah. Kalau agak-agak kering, boleh bubuh minyak zaitun sket. Ok selamat mencuba. Kalau tak sedap diam aje, jangan bagitahu uncle wkakakaka. Kidding






Sep 6, 2015

Trip ke Mount Buller, Victoria, Australia.

Assalamualaikum wbt.

hai guys. Post harini nak cerita pasal pengalaman berharga Uncle ke Mount Buller yang terletak di utara wilayah Victoria, Australia. Akhirnya dapat juga menjejakkan kaki kat snow. Actually ni bukanlah kali pertama Uncle bermain dengan salji, sebelum ni uncle pernah ke pergunungan Titlis di Switzerland, tapi tetap teruja sebab apa? Sebab kat Australia ni korang memang susah nak jumpa snow walaupun suhu dah dibawah tahap beku. Sebabnya Australia ni benua yang agak kering. Tapi, kat kawasan ni lah korang boleh jumpa dan bermain dengan snow. Kat utara wilayah victoria atau lebih dikenali dikalangan penduduk tempatan sebagai "High Country" area. Terletak berdekatan tempat yang korang boleh kunjungi untuk korang punya snow or winter adventure adalah ; Mount Buller, Mount sterling dan Mount Buffalo. Tapi yang paling fames semestinya Mount Buller. Sinilah tempat Olimpian-Olimpian Australia berlatih ski dan snowboarding.

Ok. Kita start cerita dari mula. Bagi korang yang datang ke Melbourne dan bercita2 nak ke Mount Buller. Musim snow start dari awal June sampai end of October depending on the climates juga la. Tapi normally bulan July sampai September tu peak season lah kat Buller. So korang ada beberapa option sama ada nak stay kat Buller, or just a day trip, nak guna travel agent or pergi sendiri. Suka uncle ingatkan, resort kat atas sana sangatlah MAHAL ye, kalau tak percaya sila tengok website2 agoda trivago semua..pfftttt.. Biasanya travel agent dia buat pakej transport plus ski lesson everything semua ada. Dan range harga pula tak silap dalam 300aud seorang. Depend juga pakej apa yang korang nak. Mengikut pengalaman kawan uncle, dia amek pakej dekat Extragreen travel agency dekat swanston street, berhadapan dengan restoran nelayan. Katanya situ murah sebab dia arrange trip untuk orang Chinese. Entah. Tapi bagi korang yang datang independent setakat dua tiga orang satu grup, uncle cadangkan pergi sendiri jela jimat. Book tiket bas dengan Grayline coach dekat Southern Cross station kat Spencer Street. Boleh walk in kat kaunter atau book online ok? Lepas tu tanya la siap siap termasuk entrance fee ke Mt. Buller atau tak? Bas depart from Southern Cross Station jam 6.45 am setiap pagi. Perjalanan ke Mt. Buller dari Melbourne mengambil masa lebih kurang 3 1/2 jam. Anggaran jarak 230km. Dan akan bertolak pulang dari Mt. Buller pada jam 6 petang macam tu.

Normally semua bas dari Melbourne akan berhenti di satu pekan kecil srbelum tiba di Mt. Buller, pekan Mansfield. Kat sini korang bolehla pergi le rental shop contohnya "Pullins Hire", so korang bolehlah sewa peralatan untuk bermain snow. Nak beli sendiri memang tak berbaloi, mahal. Snow boot adalah sangat penting untuk korang, sewa 18aud, lepas tu agak-agak takut sua & baju korang basah, korang sewala sut sekali. Tak silap dalam 40aud. Dalam kes ni uncle tak sewa sut, sebab uncle nak bergambar dengan baju sendiri lol. Ok done, korang nak main ski / snowboarding kos agak mahal dan kalau tanya uncle cam tak berbaloi nak sewa benda benda tu, pahtu tak reti main walaupun hakikatnya ada coaching lesson. Kos lagiiiii...huhu. so uncle cadangkan korang main taboggan jela. Sewa dekat tempat yang sama korang sewa baju. 15aud saja untuk sewa taboggan. Boleh main cam kanak-kanak. Then lepas selesai, bas akan teruskan perjalanan ke Mt. Buller. Dalam 40 minit lagi sampailah.

Sejurus sampai kat parking bas. Korang bolehlah turun dan mulakan adventure korang. Bagi yang sekadar nak sightseeing, korang boleh ke station ski lift dekat north entrance car park, berdekatan dengan Horse Hill, tempat main taboggan which korang boleh nampak dekat parking bas tu lagi. Stesyen dia agak tersorok, so korang kena rajin bertanyalah. Once sampai lat stesyen tu, boleh terus beli tiket ski lift kat kaunter. Price 17aud per person. Kat sini korang tak dibenarkan bawak taboggan, so korang kena tinggalkan benda tu kat tempat yang disediakan sebelum naik ski lift. Suka uncle nak ingatkan, sila simpan barang berharga dalam beg seperti handphone, wallet etc. Nak selfie boleh, pegang elok elok lah. Kalau jatuh tak ke menangis. Kat mana nak mencari? Takde tempat nak turun de kalau tengah naik ski lift tu. Uncle cerita based on my own experience. My handphone terjatuh dalam gaung dan terus tenggelam dalam snow masa dok kat ski lift. Terkesima dan terkedu haha. Sooo sampai je puncak korang bolehlah main salji haha. Uncle nak advice, rajin rajinkan lah sket kaki tu berjalan cari Alpine village kat bukit satu lagi. Sebab area stesyen ski lift yang korang turun tu tak ade apa, very dull and boring. Siyes view alpine village sangat cantik kat seberang sana. Sangat berbaloi nak bergambar. Hehe

Kalau boleh korang bawak la bekal siap siap. Sejuk wei cepat lapo. Tapi ade je cafe-cafe kat area situ. Cuma nak tak nak, boleh tak boleh je. Sapa tak kisah okay sajoh. Macam uncle, bawak la sandwich, nugget, ayam goreng & bihun dari rumah. Haha nikmatnya owh tak terkata haha. Kiranya kat atas tu uncle tak spend apa pun kecuali locker 20aud untuk simpan makanan makanan uncle.

So tu jelah pengalaman yang boleh dikongsikan dengan korang. Dah dekat setahun kat sini baru berkesempatan ke Buller. Maklumlah uncle bukan tourist yang ada time frame tertentu. Terpaksa lah tunggu masa yang sesuai untuk berjalan jalan. It was awesome and extremely fun visit bagi uncle. Pengalaman bermain taboggan sampai terlaggar orang sume ade. It was embarrassing indeed. Haha.

video

Sehingga ketemu lagi di lain waktu. Bulan September ni pula, uncle nak ke festival tulips kat Yarra Valley. Maklumlah spring kan sekarang, pokok-pokok dah mula berbunga. Nanti uncle kongsi pengalaman dan info dengan korang. Daaa.








Aug 24, 2015

Hari-hari terakhir musim sejuk pertama dia Australia.

Assalamualaikum wbt.

Harini tanggal 24 Ogos 2015. Lagi beberapa hari saja musim sejuk akan berlalu. Sedar tak sedar dah nak habis, frankly ni adalah musim sejuk pertama aku kat Australia. Yup, nampak cam tak sejuk sebab tak ade salji kan? Please don't underestimate winter kat sini. Suhu boleh sampai -4. Cuma tak ada salji sebab Australia ni benua yang kering. Ingat lagi awal-awal winter dulu. I'm struggling to adapt with the cold! Tapi Alhamdulillah syukur aku berjaya lalui satu musim yang ramai orang tak suka. Tanpa sebarang illness seperti demam, selsema dan batuk..hey my antibody work very well, bravo2.. jangan sakit-sakit ya. Susah nanti.

Satu lagi aku seakan tak percaya aku berjaya lalui moment-moment ngeri yang menghantui fikiran aku awal-awal dulu. Macam mana nak balik rumah malam-malam ni? I mean, aku kerja shift, of course bile kena time aku kerja malam, aku kena balik rumah jalan kaki as there's no bus services at night kat sini. Nak naik cab mahal, dalam 8-10 dollar. I had my casual walk to home almost everynight, burning dinner while having a "Jessie J moment",  so bayangkan la aku jalan kaki dalam 2.5km dalam sejuk 2, 3 celcius sorang-sorang. Asap kepul-kepul kua dari mulut. Kebas semua benda, tangan, pipi, bibir haha.. and yes aku always bawak jacket, glove and snowcap untuk aku pakai masa balik kerja. And now, winter is almost over. I'm sure I'm gonna miss winter so much. I'm not sure whether I'm still around or not next year. Hanya Allah yang tahu perancangan Nya.

Life is getting better, persetankan segala masalah remeh temeh kat Malaysia or dengan sapa-sapa. Aku taknak fikir, I just want to enjoy this moment. Moment of reflection. Tak ada kawan nak bercerita?? Blog kan ade? Or cari lah kawan-kawan kat sini. Jangan lah buat kepala sendiri kan? Itu lah yang aku pegang sekarang ni. Itu tak boleh ini tak boleh, urghhh..I don't care orang ni tak suke orang tu ke, orang tu tak suke orang ni ke..asal aku ok dengan semua orang dan asal aku menjaga "kain" aku sendiri. Nama-nama cam Charlie, Kylie, Suzi, Ean, Rick, Anthony, Matt, Lily, Mairead, Corry, Adam etc akan selalu ada dalam kepala aku and I'm gonna miss them bila aku balik Malaysia nanti. They're such a good friend of mine at work.

Hidup ni untuk di nikmati, bukan untuk diratapi. Buat apa nak ratap masalah yang tak kan pernah habis? Hilang satu kenikmatan hidup. For those yang rasa tak boleh nak cope please stay out of my way ok. Aku baru je bermula and you haven't seen the best of me. Terpulang lah nak kata aku selfish ke apa ke, yes, I'm living in my own world of self indulgence. Salah kah? As long aku tahu apa aku buat untuk orang tua dan keluarga aku. Macam aku cakap kalau tak leh cope then stay out, jangan jadi penghalang aku nak enjoy every moment of my life. Dan aku tak suke dengan masalah remeh temeh yang tak mendatangkan apa-apa kebaikan. Aku ingat lagi masa aku nak fly dulu, aku pernah cakap kat my friend, probably this is the last time you'll see me around until we meet again in 2 or 3 years time. Aku harap aku masih disini untuk musim-musim akan datang. I just love living in Australia. Aku lah antara si tanggang yang tak nak balik ke Malaysia, untuk berapa lama? Aku pun tak pasti. Cuma yang kat atas tu yang menentukan. Sehingga sekarang, aku masih di sini dan aku sangat enjoy dengan kemisterian hidup aku yang selalu menjadi tanda tanya. Haha. Hidup aku adalah rahsia aku, dengan siapa, siapa yang aku suka, apa aku buat, apa yang aku suka semua kekal misteri jeng3...

Aku harap ni bukan post terakhir aku musim sejuk ni. Hujung minggu ni aku nak ke Mount Buller bermain salji untuk kali terakhir sebelum winter habis. Nantikan post aku minggu depan. Mount Buller aku datang!! ADIOS.

~faiz~

Aug 6, 2015

23 juta Australian kalahkan 620 juta Southeast Asian in Sports.

Assalamualaikum wbt.

Harini uncle saja ter-rajin baca fakta & i would like 2 share with you guys, I found it very interesting bagi mereka yang berminat pasal sports dan berharap Malaysia dapat jadikan sports as satu culture yang sihat.:

Australian population approx 23 millions.
Malaysian population approx 28 millions.
Southeast Asian population approx 620 millions, again 620 millions guys!

2012 London Olympics Australia ranked 10 on medal tally with 10 gold medals. While 620 millions Southeast Asian failed to take at least 1 gold medal home. Australia tak pernah keluar top 10, in fact pernah di kedudukan ke4 terbaik keseluruhan masa Olimpik 2000 dan 2004. kenapa ea such nation boleh produce bunch of high quality atheletes??

Jawapan yang aku dapat. Of course selain dari world class facilities, budaya sejak kecik main peranan. Tengok kat sekolah bersepah orang main sports time break. tak kire masa ko akan jumpa orang cycling, running even tengah2 city. Ni aku amek contoh my colleague juga, rehat sejam je, tukar baju gi workout/ running bagai, sedangkan aku dok makan sambil main handphone time rehat haha. pergi restaurant, tgok chanel apa diorang bukak? chanel sports je tak penah aku tgok diorang bukak chanel movie. pergi kat swimming academy korang tahu tak diorang train swimmer dari kecik cam ne? campak buaya dalam pool. mencicit budak2 tu berenang laju2 jauh dari buaya. Berguna juga sang buaya haha. patutla swimming team diorang is one the best in the world. Sports ni macam culture yang sebati dengan diorang. And Melbourne itself, diorang panggil the sporting capital of Southern Hemisphere. Sado2 dan active semuanya ;) haha. budaya sports ni earns so much respect from me. okbai. ~sekadar perkongsian pengalaman, cheers~

Jul 30, 2015

Mencari kesempurnaan dalam hari hari yang terindah.

Perjalanan sebuah kehidupan of course dipenuhi dengan macam macam cabaran..kehidupan tak semestinya menjanjikan bahagia dan kehidupan juga tak selamanya penuh dengan kisah duka. Tapi apa yang pasti, kehidupan memerlukan seorang pejuang yang penuh dengan sifat kesabaran, keyakinan, kesanggupan dan keinginan yang tinggi. Macam mana kita nak cari sifat sifat macam tu, tepuk dada tanya la diri sendiri.

Seringkali dalam hidup aku diingatkan betapa kental dan cekalnya insan bernama Faiz. "Kau fighter, cekal, kuat, orang yang sangat bersungguh sungguh akan dapatkan apa yang dia mahukan." Kadang kadang kita sendiri tak sedar keupayaan kita sampailah kita disedarkan macam tu. Baru-baru ni salah seorang antara kawan yang paling lama bertahan dalam hidup aku sejak sekolah rendah menghubungi aku and she expressed on how much she adore my spirit yang selalu kejar apa yang aku inginkan. Honestly aku tak ingat yang aku pernah bercerita tentang impian aku kat dia masa sekolah rendah. After so many years she still remember my dream dari kecil mahu melanjutkan pelajaran atau bekerja dan tinggal di luar negara. Walaupun negara tu tak sama dengan apa yang aku ceritakan kat dia. Well dulu aku teringin nak stay kat UK katanya, yes it was previously haha.

Well life tak sentiasa berlaku adil untuk kita, tu fact yang kita kena terima. Bak kata seorang hamba Allah kat aku which aku ingat sampai sekarang, life isn't fairy tale". Haha. Sometimes we have to sacrifice the things we like. But we got to do what we have to do walaupun ianya sukar. Mungkin orang tengok kat ig and fb well si Faiz ni having the time of his life kat Oz. Yes, indeed. Tapi korang cuma dapat tengok apa yang aku nak tunjuk je. Huhu. Orang yang melihat dari luaran tak faham "harga" yang aku kena bayar untuk life macam ni. Well sometimes I do feel lonely like, owhhhh aku dah terbiasa berkawan dan hang out with friends when I was in Malaysia. But in here, yes ada ramaii kawan Aussie, tapi situasi dan perasaan tu berbeza. Huhu.

But it's totally fine for me. Apa yang penting my family. Diorang nampak sangat happy anak lelaki nan satu ni dah jadi anak yang berguna, boleh bantu diorang. Apa yang diorang nak, dah boleh dapat. Ayah pula siap suruh stay 3 4 tahun kat dini, ada peluang sambung Master kat Australia katanya. Haish dia tak tahu plan aku at this moment mungkin setahun je. But we'll see. But actually aku sangat enjoy kat sini. I love everything especially when shopping lol. I think I need to send my "treasure" back to Malaysia when I'm done living in Australia, by container maybe?? Dah banyak sangat  benda aku beli. Pinggan mangkuk, pakaian lagi lah. Lol. Insya Allah, kalau murah rezeki di sini lama lah aku kat sini. Betulkan niat, ikhlas kan hati, insya Allah rahmat Allah terbentang luas kat mana mana pun. Pengalaman tinggal di Australia adalah pengalaman
yang paling bermakna dalam hidup aku walaupun terpaksa berkorban certain things yang aku sayang. Hidup perlu diteruskan, dan sekali aku melangkah tetap akan aku teruskan. Sepahit apa pun perjalanan aku, ia adalah pelajaran yang bermakna.

As a conclusion, kehidupan yang kita lalui ni adalah guru yang terbaik untuk kita melangkah tanpa rasa lelah. Ujian dan dugaan itu perlu untuk mematangkan kita.

Cheers~faiz



Jul 29, 2015

Alahai Optom// pengalaman membeli kanta lekap di Australia

Assalamualaikum Wbt.

Entry kali ni aku nak story pasal experince ke Optom. Tu lah, orang rabun kan. Last week aku baru sedar lens aku dah expired bila aku mula rasa pedih kat belakang mata. Worst part, aku dah takde stock contact lens. Nak tak nak kena lah pergi cari kan. So aku pun survey 2 3 kedai kat town nearby. And semua tak ada ready stock, diorang memang tak simpan contact lens untuk dijual, kena order dan dalam 3 4 hari baru dapat. Last aku decide nak ke OPSM eye care sebab kedai ni ada banyak outlet kat Australia. Adoi aku dah start dizzy sebab dah keluar rumah with naked eyes and blurry vision. Sangat tak convinient. Worst part, diorang nak latest prescription dan specific jenis contact lens camne yang aku nak. Aku cakap la I don't mind, price is my main concern. Lepas tu makcik tu cam nak marah aku..dia cakap "No no no, it shouldn't be that way. You have to know specific type that suit your eyes, you have to know what is the best for your eyes, that's your treasure". Katanya. Tersentap skejap aku. Mana la nak ada prescription semua tu, kalau kat Malaysia aku just cakap power berapa, and pilih contact lens yang murah. Paling tidak pun cek power directly before purchase. Aku rasa korang pun sama camni kan? 

So makcik tu terus arrange appoinment dengan expert untuk intense eye test. Benda ni memang wajib kat Oz, setiap kedai ade instrument yang sangat detail macam gambar yang aku attach kat bawah. Bukan cam Optom kat Malaysia, kena pergi ke Main branch untuk buat eye test detail camni. So aku tanya makcik tu berapa kos untuk appoinment tu, dia cakap no worries about that, so aku pun agree.

Dalam bilik tu memang dia cek detail gile wei, tu first time aku undergone intense eye test camtu seumur hidup. After checking sambil2 dia update info tentang mata aku kat sistem database dia, dia bagi aku try pakai contact lens yang ada, khas untuk orang yang wat eye test. Tak selesa? Rasa tebal? Blurry vision lagi? Ok bukak, try yang lain pula. Masa tu aku dah rasa awesome gile service diorang. Optom tu siap titikkan eye moist dalam mata aku sebab katanya too dry. Mungkin sebab faktor cuaca di Australia yang terlalu kering. ok done aku dah jumpa lens yang aku rasa selesa. Almost doneee.. nope, not yet. Optom tu kasi aku lens yang aku pakai tu for free. 1month punya. Siap bagi contact lens solution tu ngan eye moist drop for free... siot awesome gila. & optom tu arrange appoinment a week after untuk follow up aku sesuai tak dengan lens tu. Aku leluar kedai tu dengan rasa puas hati.

Then sehari before my next appoinment which were yesterday (28/7/2015). Aku dapat text message reminder tentang appoinment haha. Kalau ikotkan if aku tak nak datang pun boleh, yela dah dapat sepasang lens for free untuk sebulan. Hehe. Tapi aku pergi la juga, so optom tu follow up la macam mana aku rasa ngan lens tu dan titikkan lagi eye moist ke dalam mata aku. Aku request jenis lens yang lasak tapi safe untuk kegunaan traveller cam aku. Binggo she got exactly the type of lens that I just needed. Lens yang dia rekemen boleh buat tidur in case aku fly ke travel ke. 2 kotak lah since power mata tak sama between left and right eyes. Awesomeeee. And finally she gave the prescription to me and yes as expected, power dah naik R: 3.0, L: 3.25. Kad tu aku kena simpan in case aku nak gi beli lens kat mana mana optom just tunjuk je kad tu, valid setahun. 

Ok ni part yang paling aku nervous. Bila time nak bayar. Dalam hati aku ni mesti kena Aud200 at least ni. Papppp makcik tu bagi bil Aud150. JE?????? Seriously JE???? HAHAHA. Murah la tu. Kedai yang aku survey sebelum tu Aud170 tak termasuk eye test. Pehhh memang awesome. Jangan la compare and convert dalam RM memang la jadi mahal. Aud170 tu gaji berapa jam je kat Australia hahaha... 

At the end of my story, aku sangat puas hati dengan service level Optom kat Australia ni. Mungkin Optom kat Malaysia patut contohi benda yang sama. Memang la customer ni kadang degil, dia dah biasa pakai 1 brand yang murah tu dia nk pakai yang tu je sampai bile bile. Macam kat sini, diorang insist tak bagi aku beli lens selagi tak de prescription dan jenis lens yang kita biasa pakai. Kalau kat Malaysia aku mengamuk dah haha. Tapi tugas optom as expert lah kena terangkan kat customer. Kan?? Kita plak as customer, jangan la belagak lebih pandai dari Optom. Rosak mata kang tak pasal. Ok tu saja nak cerita sal Optom haha daaa...