Jun 22, 2015

I love you Ayah ; Hari Bapa 2015

Kita selalu ada sifat double standard, antara hari ibu dan juga hari bapa. Kenapa ya? Kalau hari ibu, penuh restoran or cafe2 dengan orang ramai yang meraikan hari ibu. Tapi hari bapa? Krik krik..lengang. uncle tujukan untuk diri sendiri juga. Dari kecil memang hubungan uncle dengan ayah tak serapat hubungan uncle dengan ibu. Biasa la ayah, sibuk bekerja, dia ada komitmen yang perlu dia beri perhatian, jadi urusan anak anak, ibu lah yang uruskan.
Sedar tak sedar dari keringat ayah lah, uncle dapat tapak untuk melangkah. Dari kesulitannya uncle dapat kesedaran yang tinggi tentang tanggungjawab.
Susah nak baca apa yang tersirat dalam hati ayah sebab dia sangat pendiam. Uncle buat salah laju je kena maki, bila uncle membanggakan dia, dia buat tak reti. Ingat lagi masa sekolah dapat award best student, dapat award tokoh pelajar lagi, ibu bapa orang lain datang tapi dia tak ada dibawah masa uncle naik ke pentas. Katanya buat apa dapat award tapi art stream, dia tak berapa bangga sebab uncle bukan science stream. Bila uncle dapat silver medal apa-apa sport dulu dia kata "silver je?", uncle tahu niat dia nak tengok uncle jadi yang terbaik dan dalam hati dia uncle tahu dia bangga dengan uncle. tapi itulah realitinya uncle jarang sangat luangkan masa dengan ayah. Dia datang uncle pergi, uncle datang dia pula pergi.
Banyak benda kitorang tak sehaluan, dan uncle sendiri tak tahu apa makanan or hadiah yang dia suka untuk harijadi etc, my bad. Bila ditanya he always says the same thing, "I don’t want anything." I have no idea what to get him, so I usually just get him a card or something small dengan kek yang comel dan uncle letakkan dekat atas meja bilik dia tanpa bersemuka. Bila ada masalah besar, ayah juga yang uncle cari, tak sah kalau tak dia tak maki, tapi finally dia akan tolong. Bila uncle cakap nak fly jauh, takde dia tunjuk apa-apa emosi, jarang sekali tanya apa plan uncle, tapi behind me dia akan tanya kat ibu macam2.
Dan bila jauh kat sini, ayahlah orang yang salu private message uncle tanya khabar / pasal kerja, bagi semangat everything. Itu lah ayah. Dia tak nak orang tahu dia tu ambil berat soal anak-anak. Diam-diam dia risaukan kita. Mungkin uncle belum jadi seperti apa yang ayah mahukan, mungkin silap di mana-mana.
Tapi ayah tetap ayah, gugur juga airmata bila tengok ayah dalam kesulitan dan rupanya baru aku sedar, ayah pun sumber kekuatan aku, just like ibu. Uncle tak nak diorang susah, ibu dan ayah pun dah banyak bersusah demi membesarkan anak yang degil macam uncle ni. I love you ayah. Selamat hari bapa 2015.

Jun 9, 2015

Menantikan orang nun di Malaysia datang melawat di Melbourne.

Assalamualaikum wbt.

Uncle tak sabar sebenarnya, khamis ni kawan Uncle dari KL nak datang sini melawat, cuti cuti, jalan jalan semua. Boleh la uncle ambil kesempatan nak bawak dia tour kat sini, sambil sambil Uncle pun nak jalan jalan skali. Lol.

Flight si Ery tu sampai Melbourne jam 11 malam, terus dia check in kt hotel Flinders Backpacker Hotel untuk satu malam (untuk rates sila lah buka booking.com atau kepada sesiapa yang tak de kad kredit & paypall tu sila lah guna expedia.com ya) harga untuk satu malam hotel backpacker twin bed, selalu nya dalam aud50-70/night/person. Khamis tu dia nak jalan sendiri dulu sekitar CBD (central business district). Sebab nya Uncle kerja lagi khamis tu. So dia nak ke mount buller dulu katanya main salji. Kat Australia ni unik sket cuacanya walaupun kadang kadang suhu musim sejuk dah mencecah negatif, still takde salji sebab kebanyakkan tempat kat sini kering. Salji CUMA ada di wilayah high country, kat Victoria state. Kat sini ada macam macam gunung e.g Mount Buller, Mount Sterling dan Mount Buffalo tapi yang paling famous Mount Buller lah, memang sejibik cam kat Alps. Mount Buller ni juga tempat Olimpian2 Sukan Olimpik Musim sejuk Australia berlatih ski everything. Walaupun Uncle tak pernah ke Mount Buller lagi, tapi Alhamdulillah ade la sket info hasil reseach Uncle untuk di kongsi. Nak ke Mount Buller ni ambil masa lebih kurang 3 jam perjalanan dari Melbourne. Kalau musim Winter camni (June-September) banyak pakej tour ke sana. pilih je. Uncle tengok paling murah tiket pergi balik dari Melbourne ke Mount Buller balik hari serendah AUD100. (dari southern cross station ade, dari CBD ade, dari Airports ada, even hotel hotel yang korang duduk tu ade tour). Kalau nak bermalam kat Buller hehe korang kene buat booking seawal yang boleh sebab memang full. Banyak je hotel kat  atas tu. Sila lah layari website agoda dan seangkatan ya.

Perlu Uncle ingatkan, tiket sky lift atau kabel car lah senang untuk angkut kita dari bawah ke puncak gunung will cost us dalam AUD17 sekali naik tapi mungkin berubah kalau pergi time peak time. kalau nak beli daily pass pun boley naik la banyak mana pun. Dalam AUD90 tak silap.

Kalau korang nak sewa kereta dari Melbourne drive sendiri ke Mount Buller pun boley. Sewa kereta sangat la murah kat Melbourne, bermula dari AUD50 sehari. Tapi deposit jangan lupa. Untuk pemegang Kad Kredit, diorang cas AUD250 Deposit. Without credit card AUD500 ya. Mahal nak mampos. Macam Uncle tade kredit card, so terpaksa la... sedehhh... Dan kalau korang nak sewa kereta, makesure dengan service provider tu, unlimited milage ke limited? Baca betul2 t&c dia tu. certain car rental company limit kan sehari 400km je kereta tu leh jalan. kalau lebih dari 400km, setiap extra KM diorg cas AUD0.30. So kalau korang terlebih 100km korang kena bayar extra AUD30 lah which diorang akan potong dari deposit. Pelik kan?? Dan satu lagi TOLONGGGG take note, sila la tukar international licence dlu or at least lesen jenis baru yang ada english translation kat JPJ. Kadang kadang, ni pengalaman Uncle sendiri, diorang susah nak terima lesen dual langguange Malaysia tu, dorang nak juga international licence. Pelik, padahal boleh je pakai sebenarnya. Cuma diorang mengada nak cas lebeh. Kuang ajo! Satu lagi mungkin driver Malaysia ni ada bad reputation kat sini. kalau fikir logik betul juga tengok la news hari hari ada berita pasal kemalangan maut kat Malaysia. Sini pemanduan sangat berhemah dan undang undang ketat ya.

Ok belum habis sal sewa kereta nak ke Buller. Korang kena mention kat car rental company tu korang nak pergi area salji. then diorang akan provide wheel chain ape bende tah, bende tu WAJIB ade kalau tak korang tak akan di benarkan masuk ke kawasan pergunungan. Paham??? Entrance fee per vehicle kalau korang drive sendiri applicable. tapi parking and shuttle bus ke kawasan sky lift adelah free. Kat Buller ada banyak kedai yang menyediakan perkhidmatan sewa baju salji. Dalam AUD50 satu set. Tapi kalay korang takut baju habis ke apa, masa nak ke Buller korang akan lalu satu pekan kecil nama dia Mansfield dalam 40km sebelum Buller, ha kat situ banyak juga kedai kedai menyewa peralatan dan pakaian salji/ski.

Ha tu lah plan nya si Ery tu nak ke Buller balik hari naik bas. Tak jadi bermalam kat situ sebab semua hotel fully booked!!

So kitorang hanya akan berjumpa hari Sabtu & Ahad saja. Hari Sabtu Uncle tanya dia nak ke mana? dia kata nak le Zoo. Uncle baca whatsapp dia dah tergelak sorang2. haha. Bukan apa, samala Uncle pun tak pernah ke Zoo Melbourne, tapi setahu Uncle kat Australia ni Zoo kat Queensland or Sydney yang best. So daripada pergi zoo tapi tengok haiwan dalam kandang je Uncle cadangkan Ery ke Phillips Island, dalam 45 min pemanduan dari Melbourne. Kat situ ada Koala, Kanggaroo & Penguin sanctuary, kita dibenarkan bergaul mesra dengan haiwan2 tu. dalam AUD40 juga sama cam kat Zoo. Plus kat Phillips Island ada banyak view menarik, cube google tengok hehe.

Selain dari tu Uncle plan nak bawak Ery jalan jalan sekitar City je. Sebabnya Uncle ni tade kereta, naik public transport jua. Dan ohhh lupa nak info, Uncle pun tido hotel backpacker jua weekend ni. Hah? Kenapa tak ajak Ery stay kat rumah? Haha. macam Uncle cakap tadi Uncle tade transport, kalau weekend takde bas ke area rumah Uncle, tak ke susah kalau nak g train station dalam 4km dari rumah Uncle. So untuk melancarkan plan kitorang, Uncle pun tido jela kat CBD, takpe demi kawan. Senang nak gerak awal pagi, nak balik lewat malam ke tak payah risau dah takde bas. Lol.

Antara tempat yang Uncle plan nak bawak dia; Flinders Station, Federation Square, St. Paul Cathedral, City Hall, Melbourne Central, Melbourne Library, Victoria Market, Royal Botanical Garden, Eureka Tower, Shrine of Rememberance dan Pantai St. Kilda. Kalau sempat nak masuk Luna Park dan mungkin tengok movie Jurassic Park dan ke Brighton beach sekali. Apa apa pun tengok timing nanti. Lol

Tak sabar nak post gamba latest kat ig. Buat masa sekarang Uncle screenshot pic orang lain la ye dari ig. owh btw ig Uncle iz.miller ya pada siapa siapa yang nak tengok tempat tempat menarik kat Victoria state ni. Buat masa sekarang Uncle di Victoria je, tak de planning nak ke kota kota lain, mungkin satu hari nanti. hehe.

Daaa
Wassalam.

View dari puncak Mount Buffalo 1.

View dari puncak Mount Buffalo 2.

Ni pulak screenshot hashtag mountbuller dari ig. hehe dah ada salji.

View kat The Nobbies Phillips Island 1.

View kat the nobbies Phillips Island 2.

Pier @ St. kilda beach.

Melbourne City Hall.

Jun 6, 2015

Tough decision tapi hidup perlu diteruskan. Pilihan ditangan kita sendiri.

Ingat lagi awal awal dulu di ajak 'migrate' ke Australia, aku tak fikir apa pro and cons. Aku terus on je book ticket everything, masa tu ticket flight murah RM300 plus plus. Aku adalah sejenis manusia yang kalau aku cakap aku nak, aku nak. Tak kire lah apa pun, family tak faham? Tanggungjawab aku nak fahamkan diorang..hehe.

Tapi Alhamdulillah. kira kira sebulan sebelum berangkat baru aku slow talk dengan ibu dan ayah. Dan diaorang faham alasan aku mahu berhijrah. Nangis nangis juga ibu hehe.. meantime aku dalam hati masih ragu ragu..ish boleh ke aku berjauhan dengan family ni nanti aku rindu ibu cam ne? aku rindu masakan dia cam ne? sumpah aku takut aku gagal di tengah jalan and balik Malaysia balik haha...Aku hidup 29 tahun tak banyak jasa ibu dan ayah yang aku balas. I'm helpless and hopeless. Graduan Ijazah yang dah berkerja selama 5 tahun gaji pokok sebulan RM3200 tinggal bersama family. Aku tak pernah hulur lebih dari RM500 sebulan kat parents. Average RM200 je.

Selalu aku di perlekeh dalam family konon aku ni tak mampu nak tolong diorang sangat. Kata kata yang salu seorang ayah cakap kat aku. Tapi aku tak salahkan dia nak cakap camtu. Realiti hidup makan gaji kat Malaysia memang camtu. Tambahan pula ayah dah tak berkerja, utiliti rumah sebulan RM200 juga, kereta dia lagi tak habis bayar lagi. Adik adik lagi yang masih sekolah. Mereka ni bukan nya faham lagi kita ada duit ke tidak tahu mintak aje. haha.

Plus personal relationship-wise yang banyak mengganggu perjalanan otak aku sehari hari mendorong aku untuk pergi jauh tinggalkan semua masalah tu. It's hard nak get rid orang yang bertahun dengan kita, tinggal berdekatan, family pun dah kenal sama lain. Everything yang aku tengok mesti ada kaitan dengan orang tu. That was my longest relationship to date dan aku ni bukan lah orang yang senang bercinta cewahhh... So aku nekad nak tinggal kan semua tu dan start from zero.

Tapi jangan salah faham, niat aku cuma satu, nak bantu family aku at the same time aku nak enjoy hidup aku dan ketepikan semua masalah hidup yang pernah membadai diri kat Malaysia.

Kisah aku nak datang ke Australia ni sangat sadis. As usual sebelum jejak kaki ke Australia, segala visa mak nenek kena buat. Either visa pelawat ataw working visa. korang pilih lah, nak detail gi bukak website Immigration Australia okeh?

Disebab kan beberapa masalah keluarga yang tak dapat aku ceritakan, aku terpaksa tinggalkan kad ATM RHB dan CIMB kat ibu dan ayah. Adela sket saving untuk diorang belanja sikit sikit. Aku cuma bawak satu je kad ATM dan dalam tu cuma ada RM1000 saja. Means banyak tu jela perbelanjaan aku kat Australia sementara nak dapat kerja dan gaji. Luckily flight dan hotel dah book dan bayar awal awal. Orang cakap aku gila... well try to walk a miles in my shoes before judging me. Kadang kadang kita tak tahu apa yang mampu kita lakukan kalau kita tak keluar dari kotak keselesaan hidup yang ada. Bagi aku kita kena buat apa yang patut kita buat tak kira la apa pun yang penting benda tu bawa lebih kebaikan dari keburukan. sikit sikit cabaran dan dugaan yang datang tu biasa la, hadap je dengan cekal.

Tanggal 23 Mac 2015, tarikh flight aku dari Klia2 ke Melbourne Tullamarine Airport. Emm dah berkali kali family aku tanya flight jam berapa diorang nak hantar ke Klia, dengan sedara mara skali sibuk tanya aku diam kan. Aku ni jenis tak suke family hantar ke mana mana. nak nak ibu, aku takut aku nangis kang tengok dia cebek lap lap air mata dengan tudung hahaa. So aku insist tanak diorang hantar, just hantar ke stesyen Komuter dan aku pergi sendiri. Itu pun ibu dah banjir dari tengok aku tengah siap2... haish.. kekuatan aku pada ibu aku, ibu lah segalanya. Aku tak bley tengok dia sedeh. itula orang cakap the connection between mother and son. So aku naik train komuter dari Klang sampai ke Subang then my fren fetch aku langsung hantar aku ke Klia. Tepat jam 10 malam flight depart....dan aku apa lagi tido jela dalam flight.

Perjalanan dari Kul ke Mel mengambil masa lebih kurang 8 jam. dan aku sampai di Tullamarine International Airport kira kira jam 8 pagi... dannnn sampai sini saja dulu eh aku nak tido dlu la baru balik kerja shif malam hehe. Next post berkaitan pengalaman seminggu di Bandaraya Melbourne "world'd most liveable city"....

Jun 5, 2015

Pengembaraan ke Paris (Note3sixty#france#)

Nak sambung blog 3 tahun lepas ni. Ya Allah entah aku ingat ke tidak....

Lepas spent 2 malam kat Basel, Switzerland, kitorang decide pergi ke Paris, France naik the legendary TGV Train. such a great experience memang aku excited sebab selama ni dok tengok kat tv ja. Seriously aku tak ingat berapa harga ticket tapi lebih kurang RM200 juga and perjalanan ke Paris mengambil masa lebih kurang 2 jam dari Basel. Bile masuk dalam train memang rasa selesa sangat dan kita tak terasa benda alah tu tengah memecut bila aku tengok speed meter 320km/h tak ke gile??? haha...

Sampai je kat station Lyon Paris, France, lebih kurang jam 2 petang kitorang terus naik bas yang bawa kitorag straight ke Radisson Blu Hotel Paris which aku pun tak ingat jugak bas apa haha. check in letak beg terus keluar balik.

First thing first cari makan dulu. Lapar kot. kitorang pergi ada satu kedai masakan halal India ni berdekatan dengan Arch De Triomphe. not bad, merasa la makan nasi dengan kuah kari kacang dal dan papedum. hiks

Lepas tu terus kitorang bergegas ke Arch The Triomphe. Benda alah ni di bina sebagai simbolik kemenangan Napoleon Bonaparte (macam mana tah nak eja) menakluki Perancis dan Eropah (sila buka buku sejarah). dan sebenarnya Napoleon ada bina satu lagi Arch design yang sama cuma dalam skala yang lebih kecil, dekat Milan, Italy dan Napoleon dikatakan membiba Arch tu mengadap France.. ala2 kiblat Napoleon la ni france tu?? kitorang siap berganggnam style kat depan tu. Lepas selesai kitorang pergi pula Muzium yang paling terkenal kat dunia, selalu muncul dalam filem filem holywood, muzium Lourve. peh sini lah tersimpannya potret yang dikatakan paling mahal dalam dunia iaitu potret Mona Lisa. tapi sayang nya kami tak berkesempatan nak masuk sebab memang ramai gila orang beratur nak beli tiket, so takut planning lari..haishh kecewa.

Kitorang masih berlegar legar di sekitar kota sampai lah malam. Sekali terjumpa satu tarikan yang aku sendiri excited gila pig bila nampak sebab memang tak plan and takde orang sebut tentang tempat ni sampailah masing masing nampak dengan biji mata sendiri. Kelab stripped paling terkenal seantero planet, Moulin Rouge bebbb!! Sapa tak tahu filem tu, tengok Video Klip sountrack Christina and Friend : Lady Marmalade!! haha lepas tu muncul tanduk setan sorang sorang ajak masuk nak experience sendiri. Yang ustaz tak ustaz semua mencuba. Nasib tak ada perkara yang tak diingini terjadi dan semua selamat keluar dari Kelab tu haha. kemuncak nya kitorang menghabiskan masa dekat area Eiffel Tower. Sangatlah cantik malam malam...plan kitorang esok nya nak naik Eiffel Tower sebab harini tak sempat. So malam tu kitorang balik hotel naik teksi sebab bas dah tak ada. apa pilihan teksi yang kitorang ade?? teksi no.1 mercedes benz dan teksi no.2 Volvo. haha di sebab kan kitorang ade 6 orang so nak tak nak kena naik lah dua dua teksi... 3 orang satu teksi nak balik hotel. Teksi tu cas berapa?? 70euro untuk 3 orang..haha.. pokai tak pasal. Then sampai hotel apa lagi tido la..

The next day pula pagi lagi dah ke Eiffel tower, yela tempat wajib kan..ikon negara Perancis ni sebnarnya dibina untuk World Festival dekat Paris, tujuan nya sementara je, tapi tah kenapa dikekal kan aku lupa nak tanya Presiden Perancis, nanti aku confirm kan..haha. setelah beratur panjang juga dekat setengah jam finally kami dapat naik hoorayyy... Perasaan bile dah ade kat atas tu sumpah best, macam impian korang yang jadi kenyataan macam tu la aku. sebab memang dari kecik teringin nak pergi Paris. Then lepas tu kitorang nak turun bawah kitorang decide taknak guna lift sebaliknya guna tangga. hahaha.. di pertengahan jalan semua menyesal sebab memang tinggi semua semput. nak naik balik pun dah half way jadi nak tak nak memang kena usaha juga turun haha.

Then lepas selesai pendakian Eiffel Tower, kitorang ke deck river cruise berdekatan dengan Eiffel Tower tu juga. kitorang decide nak take a river cruise tour yang melalui Rhyne River. Sungai Rhyne ni dikatakan mengalir dari Germany lagi, so kire panjang juga la. River cruise tu bawa kami menikmati pemandangan Kota Paris dengan lebih dekat dan santai. Jangan risau ade tour guide yang akan bagitahu kalau ade apa apa mercu tanda or attraction di sepanjang laluan. Along the way ada satu lagi mercu tanda kebanggaan Kota Paris iaitu Notre Dame Cathedral, ni pun sangat faymes. hehe.. tour ni mengambil masa lebih kurang 45 minit je.

Lepas selesai river cruise tour tu, kitorang terus naik bas menuju ke La Fayette Galeria. Apa ada kat sini??? Ahhaaaa sini la terletaknya semua butik butik high end dari Gucci LV Prada you name it! Jual dengan harga yang orang kata sangat murah. memang ramai, sesak dengan manusia manusia yang suke kan barangan berjenama. Kawan kita sempat la rembat barang barang hantaran dia. Aku ni cuci mata saja. Bata pun ade taw korang jangan perlekehkan barangan buatan Malaysia. Kat sini butik dia high class. Puas shopping aku pun sempat rembat perfume perfume best. Burbery, Marc Jacob ape tah lagi banyak juga, tak lupa juga cenderahati dari Paris untuk teman teman dan keluarga.

Selesai dah hari terakhir kitorang kat Paris. Bermakna selesai juga pengembaraan kitorang. sebab esok flight balik Malaysia jam 10 pagi. Macam biasa la bangun breakfast sume everything barang pun dah pack sume. Naik bas dari hotel menuju ke Charles De Guille intl Airport. Jem sikit sebenarnya. Sampai airport berlaku sedikit kejadian yang tak diingini. worst night mare yang aku tak dapat bayangkan kalau terjadi kat aku.

Aku orang terakhir yang masuk ke gate check in. Dan ade 2 orang lagi kawan kat belakang aku. Sangat strict diorang dah tak dibenarkan untuk check in semua. Puas merayu menangis semua hampa... di pendek kan cerita mereka berdua ni terlepas flight. Sedih siot aku tengok diorang tertinggal. Tapi nasib baik juga yang tertinggal tu orang ber-wang. tak jadi masalah lah. Dan kami diberitahu ada masa dalam 10 ke 15 min before flight nak depart, mak aih dari kaunter check in nak ke terminal kitorang berlari cam orang gile siyes berpeluh peluh. Pehh pengalaman sungguh. Moral of the story, jangan la lambat nak ke airport ya.

Masuk dalam flight, take off je aku rasa tertidur tak sedar bangun bangun dah nak sampai transit kat Abu Dhabi andddd makanan aku mana??? aku laparrrrr...haha.. 7 jam transit, plus another 7 jam lagi sampai lah aku kat Tanah Air tercinta. owh jet lag. Rasa biol kejab. haha.

So itulah sikit sebanyak pengalaman kat Paris yang boleh aku kongsikan. Total kitorang spent 14 hari travel. dalam 11 hari je kot kat Tanah Europe huhu. Cukup lah tu buat masa sekarang.. insya Allah ade rezeki pergi lagi allright??

Maaf juga tak dapat berikan detail tentang kos dan panduan perjalanan ke tempat tempat ni sebab dah lama sangat. plus everything ade dalam kotak kat rumah di Malaysia. 

Cenderahati ni rupanya kat Kaison Paradigm Mall pun ade jual haha.

Ni TGV design baru.

Lanje Hard Rock skeping.

Escargot aka siput babi???

Ni TGV original. Jangan ketawa muke aku memang muke gembel haha.

infamous Notre Dame Cathedral dari Rhyne River

View dari atas Eiffel tower
taraaa... Moulin rouge

Eiffel Tower at night. Awesome giler.

Lourve Museum

Jauh merajuk membawa diri

Assalamualaikum wbt.

Peh ni gap paling lama aku tak berblogging. Dulu rajin.

Selama 2 tahun lebih banyak perkara dan kejadian yang berlaku. ups and downs, hujan ribut dan pelangi... yang langsung membawa aku ke bumi  Kanggaroo. (jauh membawa diri). Tak sabar aku nak berkongsi sedikit sebanyak pengalaman dan perjalanan aku dan apa yang membawa aku jauh membawa diri ke bumi Kangaroo ni. Sekarang bulan June, musim sejuk pun dah bermula kat sini...grrr..

Tapi nanti dulu, aku kena bersiap nak pergi kerja. Ada masa nanti aku update ya.

Salam Rindu