Jul 30, 2015

Mencari kesempurnaan dalam hari hari yang terindah.

Perjalanan sebuah kehidupan of course dipenuhi dengan macam macam cabaran..kehidupan tak semestinya menjanjikan bahagia dan kehidupan juga tak selamanya penuh dengan kisah duka. Tapi apa yang pasti, kehidupan memerlukan seorang pejuang yang penuh dengan sifat kesabaran, keyakinan, kesanggupan dan keinginan yang tinggi. Macam mana kita nak cari sifat sifat macam tu, tepuk dada tanya la diri sendiri.

Seringkali dalam hidup aku diingatkan betapa kental dan cekalnya insan bernama Faiz. "Kau fighter, cekal, kuat, orang yang sangat bersungguh sungguh akan dapatkan apa yang dia mahukan." Kadang kadang kita sendiri tak sedar keupayaan kita sampailah kita disedarkan macam tu. Baru-baru ni salah seorang antara kawan yang paling lama bertahan dalam hidup aku sejak sekolah rendah menghubungi aku and she expressed on how much she adore my spirit yang selalu kejar apa yang aku inginkan. Honestly aku tak ingat yang aku pernah bercerita tentang impian aku kat dia masa sekolah rendah. After so many years she still remember my dream dari kecil mahu melanjutkan pelajaran atau bekerja dan tinggal di luar negara. Walaupun negara tu tak sama dengan apa yang aku ceritakan kat dia. Well dulu aku teringin nak stay kat UK katanya, yes it was previously haha.

Well life tak sentiasa berlaku adil untuk kita, tu fact yang kita kena terima. Bak kata seorang hamba Allah kat aku which aku ingat sampai sekarang, life isn't fairy tale". Haha. Sometimes we have to sacrifice the things we like. But we got to do what we have to do walaupun ianya sukar. Mungkin orang tengok kat ig and fb well si Faiz ni having the time of his life kat Oz. Yes, indeed. Tapi korang cuma dapat tengok apa yang aku nak tunjuk je. Huhu. Orang yang melihat dari luaran tak faham "harga" yang aku kena bayar untuk life macam ni. Well sometimes I do feel lonely like, owhhhh aku dah terbiasa berkawan dan hang out with friends when I was in Malaysia. But in here, yes ada ramaii kawan Aussie, tapi situasi dan perasaan tu berbeza. Huhu.

But it's totally fine for me. Apa yang penting my family. Diorang nampak sangat happy anak lelaki nan satu ni dah jadi anak yang berguna, boleh bantu diorang. Apa yang diorang nak, dah boleh dapat. Ayah pula siap suruh stay 3 4 tahun kat dini, ada peluang sambung Master kat Australia katanya. Haish dia tak tahu plan aku at this moment mungkin setahun je. But we'll see. But actually aku sangat enjoy kat sini. I love everything especially when shopping lol. I think I need to send my "treasure" back to Malaysia when I'm done living in Australia, by container maybe?? Dah banyak sangat  benda aku beli. Pinggan mangkuk, pakaian lagi lah. Lol. Insya Allah, kalau murah rezeki di sini lama lah aku kat sini. Betulkan niat, ikhlas kan hati, insya Allah rahmat Allah terbentang luas kat mana mana pun. Pengalaman tinggal di Australia adalah pengalaman
yang paling bermakna dalam hidup aku walaupun terpaksa berkorban certain things yang aku sayang. Hidup perlu diteruskan, dan sekali aku melangkah tetap akan aku teruskan. Sepahit apa pun perjalanan aku, ia adalah pelajaran yang bermakna.

As a conclusion, kehidupan yang kita lalui ni adalah guru yang terbaik untuk kita melangkah tanpa rasa lelah. Ujian dan dugaan itu perlu untuk mematangkan kita.

Cheers~faiz



Jul 29, 2015

Alahai Optom// pengalaman membeli kanta lekap di Australia

Assalamualaikum Wbt.

Entry kali ni aku nak story pasal experince ke Optom. Tu lah, orang rabun kan. Last week aku baru sedar lens aku dah expired bila aku mula rasa pedih kat belakang mata. Worst part, aku dah takde stock contact lens. Nak tak nak kena lah pergi cari kan. So aku pun survey 2 3 kedai kat town nearby. And semua tak ada ready stock, diorang memang tak simpan contact lens untuk dijual, kena order dan dalam 3 4 hari baru dapat. Last aku decide nak ke OPSM eye care sebab kedai ni ada banyak outlet kat Australia. Adoi aku dah start dizzy sebab dah keluar rumah with naked eyes and blurry vision. Sangat tak convinient. Worst part, diorang nak latest prescription dan specific jenis contact lens camne yang aku nak. Aku cakap la I don't mind, price is my main concern. Lepas tu makcik tu cam nak marah aku..dia cakap "No no no, it shouldn't be that way. You have to know specific type that suit your eyes, you have to know what is the best for your eyes, that's your treasure". Katanya. Tersentap skejap aku. Mana la nak ada prescription semua tu, kalau kat Malaysia aku just cakap power berapa, and pilih contact lens yang murah. Paling tidak pun cek power directly before purchase. Aku rasa korang pun sama camni kan? 

So makcik tu terus arrange appoinment dengan expert untuk intense eye test. Benda ni memang wajib kat Oz, setiap kedai ade instrument yang sangat detail macam gambar yang aku attach kat bawah. Bukan cam Optom kat Malaysia, kena pergi ke Main branch untuk buat eye test detail camni. So aku tanya makcik tu berapa kos untuk appoinment tu, dia cakap no worries about that, so aku pun agree.

Dalam bilik tu memang dia cek detail gile wei, tu first time aku undergone intense eye test camtu seumur hidup. After checking sambil2 dia update info tentang mata aku kat sistem database dia, dia bagi aku try pakai contact lens yang ada, khas untuk orang yang wat eye test. Tak selesa? Rasa tebal? Blurry vision lagi? Ok bukak, try yang lain pula. Masa tu aku dah rasa awesome gile service diorang. Optom tu siap titikkan eye moist dalam mata aku sebab katanya too dry. Mungkin sebab faktor cuaca di Australia yang terlalu kering. ok done aku dah jumpa lens yang aku rasa selesa. Almost doneee.. nope, not yet. Optom tu kasi aku lens yang aku pakai tu for free. 1month punya. Siap bagi contact lens solution tu ngan eye moist drop for free... siot awesome gila. & optom tu arrange appoinment a week after untuk follow up aku sesuai tak dengan lens tu. Aku leluar kedai tu dengan rasa puas hati.

Then sehari before my next appoinment which were yesterday (28/7/2015). Aku dapat text message reminder tentang appoinment haha. Kalau ikotkan if aku tak nak datang pun boleh, yela dah dapat sepasang lens for free untuk sebulan. Hehe. Tapi aku pergi la juga, so optom tu follow up la macam mana aku rasa ngan lens tu dan titikkan lagi eye moist ke dalam mata aku. Aku request jenis lens yang lasak tapi safe untuk kegunaan traveller cam aku. Binggo she got exactly the type of lens that I just needed. Lens yang dia rekemen boleh buat tidur in case aku fly ke travel ke. 2 kotak lah since power mata tak sama between left and right eyes. Awesomeeee. And finally she gave the prescription to me and yes as expected, power dah naik R: 3.0, L: 3.25. Kad tu aku kena simpan in case aku nak gi beli lens kat mana mana optom just tunjuk je kad tu, valid setahun. 

Ok ni part yang paling aku nervous. Bila time nak bayar. Dalam hati aku ni mesti kena Aud200 at least ni. Papppp makcik tu bagi bil Aud150. JE?????? Seriously JE???? HAHAHA. Murah la tu. Kedai yang aku survey sebelum tu Aud170 tak termasuk eye test. Pehhh memang awesome. Jangan la compare and convert dalam RM memang la jadi mahal. Aud170 tu gaji berapa jam je kat Australia hahaha... 

At the end of my story, aku sangat puas hati dengan service level Optom kat Australia ni. Mungkin Optom kat Malaysia patut contohi benda yang sama. Memang la customer ni kadang degil, dia dah biasa pakai 1 brand yang murah tu dia nk pakai yang tu je sampai bile bile. Macam kat sini, diorang insist tak bagi aku beli lens selagi tak de prescription dan jenis lens yang kita biasa pakai. Kalau kat Malaysia aku mengamuk dah haha. Tapi tugas optom as expert lah kena terangkan kat customer. Kan?? Kita plak as customer, jangan la belagak lebih pandai dari Optom. Rosak mata kang tak pasal. Ok tu saja nak cerita sal Optom haha daaa...





Jul 19, 2015

Hari Raya Di Perantauan : Australia Bumi Bertuah

Festive greetings from Melbourne everybody. It's winter and it's freakin' cold. And yes, this is my first time celebrating Hari Raya abroad. I would say it's not as lively as compared to the celebration that we usually had in Malaysia. But it's a bless to celebrate it with Malaysian society living in Melbourne, and I just met a bunch of Malaysian guys travelling all the way from Adelaide City to celebrate Hari Raya with us at Consulate General office in Melbourne. Alhamdulillah after performed solat sunat hari raya around 8.30 am, the makan-makan feast started straight away. Lol.

So we still have a usual hari raya dishes such as kuah lontong, kuah kacang, nasi himpit, nasi beriyani etc, overall I can call it a complete hari raya celebration except ; my songkok, my family and friends. It's a part of being Malaysian at heart no matter where you are in the world and yes, I'm proud to wear my baju melayu all day long and take a walk around the city for our hari raya photoshoot with my friend. Hati Malaya beb. Lol.    

Although this is my first time around I haven't back for Raya, I am absolutely thinking of my kampung and family during my wake and sleep and I really hope I can celebrate Hari Raya with my family and friends in Malaysia next year. Insya Allah.

Nevertheless, I am deeply thinking of all of you and would like to wish you all the following;
"Happy Eid Mubarak"
"Minal aidin wal faidzin"
”Selamat Hari Raya Aidilfitri and Maaf Zahir Batin"

And with this opportunity, I also would like to apologize any wrong doings or harsh words I might have made to everyone. Have a blessful hari raya. Here are some photos taken on the first day of Syawal in Malaysian General Consulate in Melbourne. Salam Aidilfitri everyone.