Aug 6, 2015

23 juta Australian kalahkan 620 juta Southeast Asian in Sports.

Assalamualaikum wbt.

Harini uncle saja ter-rajin baca fakta & i would like 2 share with you guys, I found it very interesting bagi mereka yang berminat pasal sports dan berharap Malaysia dapat jadikan sports as satu culture yang sihat.:

Australian population approx 23 millions.
Malaysian population approx 28 millions.
Southeast Asian population approx 620 millions, again 620 millions guys!

2012 London Olympics Australia ranked 10 on medal tally with 10 gold medals. While 620 millions Southeast Asian failed to take at least 1 gold medal home. Australia tak pernah keluar top 10, in fact pernah di kedudukan ke4 terbaik keseluruhan masa Olimpik 2000 dan 2004. kenapa ea such nation boleh produce bunch of high quality atheletes??

Jawapan yang aku dapat. Of course selain dari world class facilities, budaya sejak kecik main peranan. Tengok kat sekolah bersepah orang main sports time break. tak kire masa ko akan jumpa orang cycling, running even tengah2 city. Ni aku amek contoh my colleague juga, rehat sejam je, tukar baju gi workout/ running bagai, sedangkan aku dok makan sambil main handphone time rehat haha. pergi restaurant, tgok chanel apa diorang bukak? chanel sports je tak penah aku tgok diorang bukak chanel movie. pergi kat swimming academy korang tahu tak diorang train swimmer dari kecik cam ne? campak buaya dalam pool. mencicit budak2 tu berenang laju2 jauh dari buaya. Berguna juga sang buaya haha. patutla swimming team diorang is one the best in the world. Sports ni macam culture yang sebati dengan diorang. And Melbourne itself, diorang panggil the sporting capital of Southern Hemisphere. Sado2 dan active semuanya ;) haha. budaya sports ni earns so much respect from me. okbai. ~sekadar perkongsian pengalaman, cheers~

No comments:

Post a Comment