Nov 16, 2016

Lake Mulwala, Paddle Steam Boat

21 Februari 2016, di tengah kepanasan musim panas kat Australia, suhu mencecah 40'c kalau tak silap time ni, puak kami decide nak pergi picnic Oz style sebab kebetulan semua cuti time ni. 

So kitorang ikutlah kemana yang John and Kak Rina bawak hehe. Kali ni kami pergi betul-betul daerah pedalaman Victoria, bersempadan dengan New South Wales dan sungai Murray yang terkenal tu. Tempat yang kitorang pergi tu nama dia Tasik Mulwala, dekat Yarrawonga, Victoria.

So actually Tasik Mulwala ni adalah a man-made reservoir to provide water for irregation for surrounding district. Reservoir ni dibina lada tahun 1939 lagi. So sekarang dah jadi cam tasik Chini la hehe. Tapi kat sini macam-macam aktiviti air ada. Ada orang main ski, bot formula one, kayaking, memancing Murray Cod dan ada jugak steam boat trip. 

Kalau ikotkan driving distance dari Melbourne ke tempat ni dalam 4 jam. Huhu. Kalau tanya aku, korang sekadar datang bercuti kat Melbourne seminggu tu tak payah la datang sini, tak ade apa pun yang worth untuk dilawati haha. Kirorang pun just picnic, potluck, hampar mat kat padang and baring tidur-tidur buang masa. Hehe tapi ade 1 attraction kat sini. PS Cumberoona steam Paddle Boat, lake tour. Dia akan bawak kita pusing 1 lake Mulwala ni naik steamer ni dan 1 pusingan trip tu mengambil masa dalam 45 mins. Korang boleh search website die untuk reserve or boleh je walk in haha. Ticket price plak $22 seorang. Dan boat ni cuma ada dua trip saja setiap hari, pada jam 12 tengahari dan 2petang. So apa specialnya bende alah ni? Moh uncle cite sket, uncle copy paste from google haha. 

So PS Cumberoona ni adalah satu traditional steam paddle boat yang masih menggunakan kayu api untuk menghasilkan steam dan bergerak. PS Cumberoona was build on 1986, so korang boleh la fefeeling cam korang baru je melintasi time capsule, back to 1986. Lols. Atas boat tu pula ade cafe which korang boleh beli apa-apa makanan yang ada dalam menu for lunch and of course coffee or tea sambil menyusuri Lake Mulwala dan the mighty Murray river yang jadi sempadan antara negeri Victoria dan New South Wales hehehe. Tapi kitorang tak beli apa-apa pun as kitorang dah makan sebelum boarding. 

**PS Cumberoona Paddle Steam boat
**Ticket price & jadual berlepas.

**Upper Murray River Flag has the elements of the Australian Colonial Flag.

**Uncle fefeeling sado. 😅

**Korang ngorat la sket captain tu, nanti dia bagi la korang peluang bawak boat ni hehehe. Syiok la juge. Tak penah bawak boat stim. 

**Me, Echa & Sue kat cafe tunggu minuman kitorang sampai hehe. 

So tu jelah coretan ke Lake Mulwala, Yarrawonga, Victoria. Ttyl

~FM~


No comments:

Post a Comment