Sep 16, 2015

Dari Melbourne ke Brighton Beach (Bathing Box)



Selamat Hari Malaysia guys.

wah ni pun actually uncle nak post da lama sebab last pergi Brighton Beach bulan June masa kawan uncle dari KL datang visit Melbourne. Entah lenapa tak sempat update entry baru. Ok so here we go.

Bagi korang yang bercita-cita nak bercuti ke Melbourne  Australia, mungkin Brighton Beach ni ada dalam bucket list tempat yang korang nak kunjungi. Sebab apa, kat sini la tempat leaknya rumah-rumah kotak yang berwarna-warni ataupun in English; Bathing Box yang famous yang kita selalu tengok kat muka depan map atau buku panduan perjalanan ke Melbourne. Kiranya rumah kotak ni macam icon Melbound itself la.

Brighton ni houses to some of the wealthiest citizens in Melbourne with grand homes semua. Tak percaya korang kena tengok sendiri camne grand nya rumah-rumah agam di sepanjang pantai. Dendy Street Beach, just south of Middle Brighton, features 82 colourful bathing boxes, which are one of the tourist icons of Melbourne. Uncle pun tak pasti sejarah rumah-rumah kotak ni tapi yang pasti setiap rumah kotak ni adalah privately owned oleh orang-orang kaya di sekitar Brighton. Dan digunakan sebagai tempat persalinan pakaian. Ohoks. Ok jangan tanya lebih-lebih korang boleh google sendirik.

**ni route metro train dari SCS or FSS ke Brighton Beach (Sandringham Lane).

**Brighton Beach station sign board.

Ok actually ade beberapa cara korang nak ke Brighton Beach ni. Suka uncle ingatkan kat readers from Malaysia semua, TOLONG lah jadi bijak siket, jangan ambil private tour ke situbdari CBD Melbourne. They will charge you approx about 45au$ sangat stupid dan tibdakan yang tak bijak kalau korang pilih private tour. Lain la korang ni kaya raya. Hehe. So uncle rekemen korang pergi by Metro Train, sangat jimat. Pergi lah mana-mana service counter dekat stesyen beli dan top up Myki kad. Myki ni mcam touch and go la. Cost cuma 11au$ je (6au$ untuk beli kad saja dan 5au$ untuk topup). So basically ticket price nak ke Brighton dari Flinder Street Station cuma 4au$ (2 hrs free). Uncle naik tren dari Flinders Street Station as dekat dengan main attraction yang lain. Sila lah ke platform no 8, platform paling hujung, Sandringham Lane, tren akan muncul setiap 10 minit, so dun worry ok? Boleh je kalau nak naik dari Southern Cross Station tapi end up kena transit kat Flinders Street juge. Hehe. So, perjalanan mengambil masa plus minus 23 mins. Dan korang sila alert, mungkin ada yang cadangkan korang turun di Middle Brighton Beach Station actually station ni lebij dekat dengan Bathing box tu, tapi Station nye area kawasan perumahan, so agak berbelit jugak jalannye dan kalau uncle, uncle tak prefer sebab mungkin kita akan keliru dan sesat sekejap.. So uncle benti kat Brigton Beach, Station tu mmg betul2 tepi pantai tu..keluar train je memang dah nampak pantai Brighton..so korang kena la cross jalan tu dan turn right menyusur jela ikut pedestrian/ bicycle road  tu. Nak ikot pantai pun boleh tapi lagi jauh lah.hehe. korang jangan risau tak sesat punya, along the way korang akam jumpa sign board Bathing Box tu. So just chill dan enjoy your view ok?

So uncle harap entry uncle ni dapat la sket sebanyak bagi info dan tolong korang-korang yang tengah survey nak ke tempat-tempat menarik di Melbourne. Untuk yang lain-lain uncle akan share sikit-sikit ok? Ohoks

**depan mak kepada segala rumah kotak kat sini. Lol

**dalam train on the way to Brighton Beach.

**Top up myki kejab.

**stunning sunset view.





No comments:

Post a Comment