Oct 27, 2016

Pengalaman menonton Australian Open 2016: Grand Slam of Asia/Pacific

Salam. Hi there, 

Ready? Play...huhu
So this time uncle nak story sket pasal experience uncle tengok Australian Open live kat Melbourne Park. Bagi peminat tegar sukan tennis seperti uncle, dapat peluang nak tengok live tennis match kat stadium be like, once in a lifetime experience.  Betul la apa orang cakap, watching live tennis is a very different experience to watching it on tv. Macam die hard fan Machester united la, dapat peluang nak tengok live match kat Old Trafford, mesti korang menggeletis excited namatey kan? Heee camtu la uncle. 

**Rod Laver Arena, Home to Australian Open Tennis Championship.

Actually uncle punye dream nak tengok Roland Garros kat Paris, tapi since da ade kat Australia ni, apa kurangnya Australian open ni ha. Tahun 2015 uncle dah terlepas tournament ni, so tahun 2016 ni kita memang berusaha dengan gigih lah heee. One of only four Grand Slam tournament yang ada kat dunia ni alongside Wimbledon, Roland Garros dan US Open. Australian Open plak tournament pembukaan musim, awal tahun. So memang almost semua top player ade, fresh dari rehat yang panjang.

So uncle spend the whole day tengok semifinal match kat stadium tu. Kebetulan pula my favourite player punye match yang uncle tunggu-tunggu. Serena Williams, uncle membesar tengok dia main tennis kot dari kecik cewah. Agak malang sorang lagi pemain favourite uncle terkandas kat suku akhir, kalah ngan Serena heehehe. Sapa lagi kalau bukan Miss Sharapova.

Overall it's a good experience for me. Kat Malaysia pun Uncle tak penah gi KL open. Uncle gi tengok ni womens semifinal match haritu. Sangat best. InsyaAllah next time repeat, mungkin Roland Garros? Who know. 

**Suasana dalam Rod Laver Arena sebelum perlawanan bermula. 

**Bangga tau dapat beli tiket ni, seating pulak terbaik sangat.

**serabai heee 

**1st semifinal: Serena Williams vs Agniezska Radwanska. 

**Serena serving. 

**ni lah seating uncle, boleh tahan dekat la juga dengan court. Sebelum match bermula.

** #AUSOPEN signage

**Memoyo depan Rod Laver Arena atau nama lainnya Centre Court, stadium tennis terbesar kat sini dengan kapasiti 15,000 seating. Kenapa Rod Laver? Actually stadium ni dinamakan to honour a three-time Australian Open winner dari Australia juga, kira legend player diorang la, one of the greatest Male player of all time ; Rod Laver. Satu lagi stadium tennis kat sebelah ni, dinamakan sempena Margaret Court, female tennis player dari Australia jua, pemegang rekod pemenang grand slam paling banyak di dunia. Even sampai sekarang belum ada yang berjaya menyamai rekod tu. 

**the next day datang lagi saja-saja haha.

**nak kena smash??

~FM~

No comments:

Post a Comment