Oct 28, 2016

South Melbourne Market: Pasar Hipster Melbourne πŸ™ˆ

Hi guys. 

So this time, uncle nak cerite sikit pasal tempat ni, South Melbourne Market. Ahhaaa mesti korang tak penah dengar kan? As for tourist, pasar yang glamer adalah Queen Victoria Market yang sangat popular itu. Ok jom, tanggal 13 February 2016, uncle, Along & Echa kitorang decide nak pergi South Melbourne Market ni for the first time. As kenalan-kenalan along cakap kat sini ade seafood yang sangat best dan murah. Ok I said why not? Let's go, dressed up ladies.. so let me introduce sikit apa bende South Melbourne Market ni okay?

Actually SMM ni adalah pasar general food yang terletak dekat kawasan selatan bandaraya Melbourne, ala takde lah jauh mana, naik tram dalam 5 minutes je. So actually it began operating in 1867, lebih lama usianya dari Queen Victoria Market kat CBD, and is a Victorian Style building with wood and red brick. But of course setelah lebih dari 1 abad usianya, (tahun depan 150 tahun), pasar ni dah melalui pelbagai kejadian, kerosakan dan renovasi seiring peredaran zaman gitoh. Uncle boleh katakan layout dan design interior market ni adalah tersangat hipster haha. Bersih, tidy, tak smelly bukan cam pasar basah busuk-busuk tu tau, no no ☝🏽️. Dengan cafe-cafe unik yang ada di sekitar bagunan ni, memang hipster habes! Lol. Tak sah kan gi Melbourne tak ngopi, cube la lepak kat kedai-kedai kopi skitar Melbourne, memang superb. 

Apa yang uncle leh cakap, seafood kat sini memang the best! Sangat underrated taw, semua sibuk nak gi Queen Victoria Market. So cam ne nak ke South Melbourne Market ni? Macam biasa uncle akan sarankan korang naik je Tram yang bersepah-sepah dan free tu. Hah bacela eh. Korang boleh amek Tram no...

• No. 96 from Bourke Street, and get off at South Melbourne (Stop 127) sampai kat stop ni korang kena naik tangga sikit straight ke atas dalam 2 minute jalan kaki sampai lah. Naik tram ni paling senang as Tram ni akan lalu Southern Cross Station gak, stesyen paling penting kat Melbourne kalau korang naik public transport heee... 

No. 12 from Collins Street, and get off on the corner of York St (Stop 127).

Clear?? Good job...
Ha taknak cakap banyak juga, tahu korang sebenarnya nak tengok gambar je lol...



**Waktu operasi market ni, korang kena la check, jangan main taram je sekali pergi tengok-tengok market tutup.. hah melepass...

**Oyster nyum3..matlamat utama kami datang sini hehe. 

**Suasana kat area luar bagunan Market. 

**Geram je tengok diorang jual macam ni..

**antara seafood yang ada.

**Jual telur pun nak cantik-cantik hee. 

**Oyster ni berharga antara $9-$15 sedozen. Agak reasonable la bagi uncle.

**makcik Albanian yang jual Gozlemè ni malu-malu pulak nak bergambar, tapi mahu...

**tunggu turn untuk dilayan lol.

**Pose shelai ngan Along & Echa.

**Muke tak boleh belah, uncle ingat uncle suka makan oyster tapiiii emm.. As I ate the oysters, I realized that I don't really like to eat them raw with their strong taste of the sea.. tapi kadang-kadang datang teringin nak makan oyster, gi belasah juge la. 

**Makcik Echa gigih taw makan oyster.. 

**Lepas makan oyster kitorang pergi ngeteh & having something sweet to eat kat area berdekatan dengan South Melbourne Market lol. 

**Ni makanan spanish ape tah nama dia, tak habes pun makan as rasa tak berapa kena ngan selera haha. 

So tu jelah cerita gi South Melbourne Market. Korang kalau gi Melbourne, jangan lupa singgah pasar ni kalau korang nak experience sendiri lepak ala-ala local people, fresh supply of foods semua. QVM tu da terlalu mainstream lolsss.. daa

~FM~

No comments:

Post a Comment